ßßß Cookit - przepis na Stecca, chlebki z pomidorami i cukinia

Stecca, chlebki z pomidorami i cukinia

nazwa

Wykonanie

Pin It
Zainspirowana przepisem Ani z bloga Kucharnia dziś zapraszam na pyszną włoską przekąskę, czyli chlebki z pomidorkami i cukinią, zwane stecca. Najlepsze wtedy gdy są jeszcze letnie. Samo ich przygotowanie nie jest pracochłonne, natomiast ciasto wymaga kilkunastogodzinnego fermentowania.
Proporcje na 4 chlebki
Czas przygotowania: 20 godzin
Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej 550
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki drożdży instant
1,5 szklanki wody
Dodatki:
oliwa z oliwek do smarowania
2 małe okrągłe cukinie
2 garści czarnych oliwek bez pestek
suszone oregano
sól morska gruba
świeży rozmaryn
garść zielonych oliwek
kilka pomidorków koktajlowych
listki bazylii
rukola
Wykonanie:
Do sporej miski wlewamy wodę, wsypujemy drożdże i mieszamy, aby się całkiem rozpuściły. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i mieszamy je do uzyskania jednolitej masy. Ciasta nie wyrabiamy ani nie zagniatamy, czynność mieszania powinna trwać ok. 30 sekund, a ciasto powinno być lepkie. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 12-18 godzin do przefermentowania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, a na wierzchu powinny się pojawić bąbelki.
Po tym czasie ciasto przekładamy na omączony blat i składamy 3 razy, a następnie delikatnie formujemy płaską kulę, którą delikatnie smarujemy oliwą i posypujemy solą. Ciasto przekładamy na ściereczkę obficie posypaną mąką, wierzch ciasta delikatnie oprószamy mąką i przykrywamy. Zostawiamy na 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość, a po dotknięciu palcem powstanie zagłębienie. Oznacza to, że ciasto jest prawidłowo wyrośnięte.
Piekarnik nagrzewamy do maksimum, u mnie to 230 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i naciągamy tak, a by powstał nam chlebek o długości zbliżonej do szerokości blaszki do pieczenia.
Chlebki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy smarujemy oliwą z oliwek. Cukinie kroimy na cienkie plastry i układamy na 2 chlebkach, na plasterkach cukinii układamy czarne oliwki. Na 2 pozostałych układamy pomidorki koktajlowe i zielone oliwki. Wszystkie chlebki posypujemy ziołami i solą morską. Pieczemy około 15 minut, aż skórka będzie złocista.
Podajemy przybrane bazylią i rukolą.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/10/stecca-chlebki-z-pomidorami-i-cukinia.html