Wykonanie
Pin It
Jak to dobrze, że upały nas w końcu opuściły ! Można odpalić piekarnik i upiec coś pysznego. Już jakiś czas temu wypatrzyłam u Ani z bloga Kucharnia te apetyczne
chlebki. Uwielbiam wszelkiego rodzaju wytrawne wypieki. Na blogu pojawiły się już focaccia z pieczoną
dynią i
rozmarynem, focaccia z
oliwkami i z
suszonymi pomidorami . Teraz przyszła
pora na steccę. Oczywiście nie muszę dodawać, że nie pozwoliliśmy jej do końca wystygnąć...
Proporcje na 4
chlebkiCzas przygotowania: 20 godzinSkładnikiCiasto:3 szklanki
mąki pszennej 5501/2 łyżeczki
soli3/4 łyżeczki
cukru1/4 łyżeczki
drożdży instant1,5 szklanki
wodyDodatki:
oliwa z oliwek do smarowania2 małe okrągłe
cukinie2 garści czarnych
oliwek bez pestek
suszone oreganosól morska grubaświeży
rozmarynWykonanie:Do sporej miski wlewamy
wodę, wsypujemy
drożdże i mieszamy, aby się całkiem rozpuściły. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i mieszamy je do uzyskania jednolitej masy. Ciasta nie wyrabiamy ani nie zagniatamy, czynność mieszania powinna trwać ok. 30 sekund, a ciasto powinno być lepkie. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 12-18 godzin do przefermentowania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, a na wierzchu powinny się pojawić bąbelki.Po tym czasie ciasto przekładamy na omączony blat i składamy 3
razy, a następnie delikatnie formujemy płaską kulę, którą delikatnie smarujemy
oliwą i posypujemy
solą. Ciasto przekładamy na ściereczkę obficie posypaną
mąką, wierzch ciasta delikatnie oprószamy
mąką i przykrywamy. Zostawiamy na 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość, a po dotknięciu palcem powstanie zagłębienie. Oznacza to, że ciasto jest prawidłowo wyrośnięte.Piekarnik nagrzewamy do maksimum, u mnie to 230 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i naciągamy tak, a by powstał nam chlebek o długości zbliżonej do szerokości blaszki do pieczenia.
Chlebki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. każdy smarujemy
oliwą z oliwek.
Cukinie kroimy na cienkie plastry i układamy na 2 chlebkach, na 2 pozostałych układamy
oliwki. Wszystkie
chlebki posypujemy
ziołami i
solą morską. Pieczemy około 15 minut, aż skórka będzie złocista.