ßßß Cookit - przepis na Foccacia z rozmarynem i oliwkami

Foccacia z rozmarynem i oliwkami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam foccacie! Jest świetna na imprezę (podana z dobra oliwą), sprawdza się jako baza do kanapek i można eksperymentować z dodatkami. Mimo że to włoski wynalazek w mojej kuchni zrobiło się... grecko. Użyłam dodatków które mam z Grecji. Nie był to mój zamiar po prostu w trakcie przygotowywania uświadomiłam sobie że dodatki których używam są właśnie z Grecji. Oliwki i oliwa z Lefkady a rozmaryn z Rodos. Od razu zrobiło mi się jakoś tak lepiej, przyjemniej. Takie wspomnienia wakacyjne działają na mnie bardzo pozytywnie. Wiem, że nie działa to tak na każdego ale mnie te drobne rzeczy bardzo cieszą.. Wprowadzają w dobry stan i nastrój. Co do samej foccaci to zgodnie z przewidywaniem- wyszła świetna. Puszysta i smaczna. Oprócz tego że zasmakowała mnie i M. to dodatkowo zasmakowała bardzo mojemu synowi i mojej babci. Tak więc właśnie ją sobie zjadamy:) Pyszności!
Poprzednie foccacie które robiłam:
Foccacia z cukinią i porami
Foccacia z ziołami i solą morską
Składniki:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
płaska łyżeczka soli
3-4 łyżki oliwy z oliwek
250 ml letniej wody
2 łyżki suszonego rozmarynu
oliwki
Wykonanie:
Do miski rozkrusz drożdże, dodaj cukier i wodę. Wymieszaj i odstaw na 5 minut. Do drugiej miski wsyp mąkę, sól, rozmaryn. Dodaj drożdże. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto (ok 10 minut). Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie formuj okrągłe chlebki. Możesz także upiec foccacie w formie. Oliwki powbijaj w ciasto. Tak żeby nie wypadały. Piecz w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez 30 minut. Zerkaj żeby się nie spaliła.
Smacznego!
Źródło:http://kropla-oliwy.blogspot.com/2015/02/foccacia-z-rozmarynem-i-oliwkami.html