ßßß Cookit - przepis na Schab z warkoczem pieczony w majeranku

Schab z warkoczem pieczony w majeranku

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja na domową wędlinę bez chemicznych ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku. Jej wykonanie nie sprawia kłopotu, wyjdzie smaczna każdemu, nawet temu mniej wprawnemu kucharzowi.
Do pieczeni zawsze wybieram schab z warkoczem, ma on wtedy odrobinę tłuszczyku, co powoduje, że w czasie pieczenia mięso nie wysycha. W tym kawału który piekłam, warkocz był akurat bardzo duży, co widać dokładnie na zdjęciu Schab można podać również na ciepło, jako danie obiadowe, z dodatkiem sosu.
Składniki:
1,5 kg schabu wieprzowego z warkoczem
2-3 łyżki majeranku
około 1 łyżeczki soli
około 1 łyżeczki słodkiej papryki
pieprz
olej
Wykonanie:
Mięso płuczemy pod zimną wodą, lekko osuszamy papierowym ręcznikiem.
Wszystkie przyprawy mieszamy w żaroodpornym naczyniu, w którym będziemy piekli schab, następnie obtaczamy nimi dokładnie mięso.
Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodnie miejsce na noc lub na 5-6 godzin.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, schab skrapiamy delikatnie olejem rzepakowym i wkładamy z przykrytym naczyniu do piekarnika.
Pieczemy 1 , 5 godziny. Odstawiamy do wystygnięcia w naczyniu.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/02/schab-z-warkoczem-pieczony-w-majeranku.html