Wykonanie
Kolejna propozycja na domową
wędlinę bez chemicznych ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku. Jej wykonanie nie sprawia kłopotu, wyjdzie smaczna każdemu, nawet temu mniej wprawnemu kucharzowi.Do pieczeni zawsze wybieram
schab z warkoczem, ma on wtedy odrobinę tłuszczyku, co powoduje, że w czasie
pieczenia mięso nie wysycha. W tym kawału który piekłam, warkocz był akurat bardzo duży, co widać dokładnie na zdjęciu
Schab można podać również na ciepło, jako danie obiadowe, z dodatkiem sosu.
Składniki:1,5 kg
schabu wieprzowego z warkoczem2-3 łyżki
majerankuokoło 1 łyżeczki
soliokoło 1 łyżeczki
słodkiej paprykipieprzolejWykonanie:
Mięso płuczemy pod zimną
wodą, lekko osuszamy papierowym ręcznikiem.Wszystkie
przyprawy mieszamy w żaroodpornym naczyniu, w którym będziemy piekli
schab, następnie obtaczamy nimi dokładnie
mięso.Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodnie miejsce na noc lub na 5-6 godzin.Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C,
schab skrapiamy delikatnie
olejem rzepakowym i wkładamy z przykrytym naczyniu do piekarnika.Pieczemy 1 , 5 godziny. Odstawiamy do wystygnięcia w naczyniu.