Wykonanie
Pin It
Dzień Kanelbullar, czyli szwedzkiej cynamonowej bułeczki był już jakiś czas temu. Za późno się wtedy zorientowałam, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby upiec je teraz, prawda ? :-). Zapach, który się rozchodzi po domu w trakcie ich pieczenia jest... bezcenny ! Generalnie mam słabość do wszelakich
drożdżowych ciast, ale do tych
cynamonowo-
maślanych szczególnie.Z okazji
drożdżowego święta na blogach pojawiło się mnóstwo przepisów. Mnie najbardziej przypadł do gustu ten z bloga
Chilli bite .W części, gdzie opisuję sposób wykonania bułeczek znajdziecie filmik z instrukcją jak zrobić supełki.Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach .Składniki na około 35 sztuk:Ciasto150 g miękkiego
masła100 g
brązowego cukruszczypta
soli1 łyżeczka
kardamonu1 łyżeczka
cynamonu2
torebki suszonych drożdży500 ml letniego
mleka850 g
maki pszennejNadzienie:200 g miękkiego
masła150 g
brązowego cukru3 łyżeczki
cynamonuDodatkowo:1
jajko50 ml ciepłego
mlekagruby
cukier do posypania
Wykonanie:
Masło ucieramy na puch z
cukrem,
cynamonem i
kardamonem. Dodajemy
mąkę,
drożdże i
mleko. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Składniki masy dokładnie ucieramy.Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany
mąką blat i wałkujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm, który smarujemy
maślaną masą. Ciasto składamy wzdłuż na trzy na zakładkę i ponownie delikatnie wałkujemy. Radełkiem odcinamy paski ciasta i formujemy supełki, tak jak na filmiku .Bułeczki układamy w papilotkach do muffinek i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Jajko rozkłócamy z
mlekiem i malujemy nim bułeczki, które później posypujemy grubym
cukrem.Bułeczki pieczemy około 15 minut.