Wykonanie
Śliwki- kwintesencja jesieni.Gdy byłam dzieckiem,
jadłam bez opamiętania.Drewniane skrzynki wypchane po brzegi purpurą piętrzyły się w obdrapanej, zielonej altanie.Partiami zanosiliśmy je do domu, w którym przez kolejnych kilka dni unosił się zapach powideł.Pamiętam, że mój dziecięcy żołądek czasami nie wytrzymywał
śliwkowego przeciążenia i zwolnienie ze szkoły było wtedy konieczne;)Dziś podchodzę do nich z umiarem:) Lecz wciąż tak samo uwielbiam.Dodaję więc zapach
ciasta drożdżowego i wracam do czasów obdrapanej altany.....
(przepis, z drobnymi modyfikacjami, zaczerpnięty z tej strony)400g
mąki pszennej (użyłam chlebowej)120 g stopionego i ostudzonego
masła10 g
suszonych drożdży (lub 25 g świeżych)70 g
cukru (użyłam demerary)100 ml ciepłego
mleka3
jajaszczypta
soliDodatkowo:1
jajko do posmarowania bułeczek
cynamon i kilka łyżek
cukru do posypania12 bardzo dużych
śliwek (lub ok. 15 mniejszych)Do dużej miski wsyp
drożdże oraz
cukier; zalej ciepłym
mlekiem i dokładnie wymieszaj (jeśli używasz świeżych
drożdży najpierw zrób rozczyn i odstaw na ok. 15 minut, aby wyrósł). Dodaj rozmącone
jajka,
sól, przesiej
mąkę i zarób ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj tłuszcz i ponownie zagniataj, aż ciasto stanie się jednolite i lśniące. Uformuj z ciasta kulę, miskę nakryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastanie na ok. 60 minut.W tym czasie umyj i wypestkuj
śliwki- w tym celu każdą przekrój wzdłuż z jednej strony i usuń pestkę.Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość) podziel na 12 części. Z każdej uformuj placuszek, a następnie
owiń nim zamkniętą
śliwkę. Dokładnie zaklej miejsce łączenia i układaj bułeczki ma blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ''szwem'' do dołu, zachowując
między nimi ok. 3 cm odstępy.Ponownie nakryj blachę ściereczką i pozostaw ciasto na 20-30 minut do wyrośnięcia.Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.Każdą bułeczkę przed pieczeniem posmaruj rozmąconym
jajkiem, a następnie posyp kryształkami
cukru i
cynamonem.Piecz ok 30 minut, aż będą złociste. Studź na kratce kuchennej.Bułeczki możesz przed podaniem polukrować lub posypać
cukrem pudrem.Smacznego!