ßßß Cookit - przepis na Słodkie drożdżowe bułeczki z owocami i kruszonką

Słodkie drożdżowe bułeczki z owocami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Wychodzi na to, że mam drożdżówkową fazę:-). Po jagodziankach przyszła kolej na bułeczki ze śliwkami. Jako nadzienie, świetnie sprawdzą się również inne owoce: truskawki, maliny, jeżyny, gruszki oraz jabłka. Natomiast zimą można bułeczki napakować serem, makiem lub konfiturami...
Trzeba przyznać, że to przepis dla cierpliwych, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi długi czas oczekiwania. Te drożdżóweczki smakują rewelacyjnie!!!
Składniki (na 10-12 sztuk):
Ciasto:
10-12 niezbyt dużych śliwek, a jeśli mamy większe owoce, to ich liczbę zmniejszamy o połowę
2 i 1/5 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru
7g suszonych drożdży czyli 1 opakowanie
3 jaja + 1 dodatkowe do posmarowania wierzchu drożdżówek
150g miękkiego masła
100 ml ciepłego mleka
szczypta soli
mielony cynamon - opcjonalnie
Kruszonka:
Proporcje i sposób wykonania kruszonki znajdziecie: TU
Wykonanie:
Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, jaja, mleko i sól. Mieszamy i wyrabiamy przez ca 10 minut. Po tym czasie, porcjami dodajemy miękkie masło i miksujemy kolejne parę minut. Oczywiście nie ma obowiązku używania miksera. Ciasto możemy wyrabiać ręcznie. Dobrze wyrobiona masa drożdżowa powinna być gładka i bardzo elastyczna. Naczynie z ciastem owijamy folią lub przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Ja zostawiam je zwykle aż na 90 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 równych porcji, które układamy na posypanej mąką stolnicy. Podsypywanie mąki bardzo ułatwia pracę, gdyż ciasto jest ciągnące i klei sie do rąk. Z każdej części formujemy placuszek. Na środku kładziemy 2 połówki śliwki (jeśli owoce są nieduże) lub 2 ćwiartki, gdy są większe. Dokładnie zlepiamy brzegi i nadajemy okrągły kształt. Bułeczki układamy w wysmarowanej masłem blasze (miejscem łączenia do dołu), pamiętając by zostawić między nimi stosowne odległości, gdyż jeszcze solidnie nam podrosną:-). Teraz porzucamy je na kolejne 60 minut.
Następnie wierzch drożdżówek smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy kruszonką i ew. mielonym cynamonem. Ja zazwyczaj tak właśnie robię, bo śliwki i cynamon komponują się znakomicie. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180C.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/08/sodkie-drozdzowe-bueczki-ze-sliwka.html