ßßß Cookit - przepis na Sos słodko- kwaśny

Sos słodko- kwaśny

nazwa

Wykonanie

Na blogu Olgi Smile znalazłam świetny przepis na przepyszny domowy sos słodko- kwaśny . Sama natura zero konserwantów i innych ulepszaczy. Postanowiłam skorzystać z przepisu i wykonać go osobiście. Przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Tak jak i u niej wyszło mi sporo tego sosu. Niecałe 3 litry. Nie martwcie się ja jej blogu znajdziecie przepisy i porady jak wekować sosy i inne dania. Olga jesteś niesamowita.
SKŁADNIKI:
2 marchewki- pokroić w słupki
1 czerwona papryka- pokroić w słupki
1 puszka ananasa- pokroić w kostkę (zachować syrop)
1 pomarańcza- wycisnąć sok
2 cytryny- wycisnąć sok
2 cebule czerwone- pokroić w piórka
500 ml przecieru pomidorowego
3/4 puszki kukurydzy
1 słoiczek pędów bambusa TaoTao- pokroić w cienkie słupki
4 łyżki cukru trzcinowego
spora garść grzybków mun TaoTao- zalać wrzątkiem i pokroić w paseczki
garść kiełków fasoli mung
1 szklanka wody
1 czubata łyżka maki ziemniaczanej
sól i pieprz
makaron ryżowy muszelki TaoTao
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni roztapiam cukier (użyłam woka). W momencie gdy cukier staje się płynny dodaję syrop z ananasa, sok z cytryn i pomarańczy. Mieszam. Gotuję to na średnim stopniu grzania lub na średnim gazie w zależności jaką macie kuchenkę. Jako, że mam nie za dużego woka i taka pojemność by mi się nie zmieściłam przelałam całość do multicookera (wy możecie do garnka żeliwnego jeśli takowy posiadacie, lub zostańcie przy woku). Ustawiłam program FRY (VEGETABLES) i czas 60 minut (więcej niż trzeba, ale nie chcę by urządzenie skończyło pracę szybciej). Do gotującego się sosu z cukru i soków dodaję przecier pomidorowy i doprawiam solą i pieprzem, Dokładnie mieszam. Gdy zacznie wrzeć dodaje wtedy marchewkę, cebulę, grzybki, kiełki i paprykę. Gdy się zagotuje dodaje resztę składników czyli ananasa, kukurydzę (odsączoną) oraz pędy bambusa. Całość przemieszać zagotować około 5 minut i dolać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Dobrze wymieszać i jeszcze zagotować przez jakieś 3 minuty. Całość podałam z makaronem ryżowym.
Sos słodko-kwaśny (sweet & sour sauce) - charakterystyczny w smaku sos do potraw, oryginalnie używany przede wszystkim w wielu kuchniach orientalnych, ale popularny na całym świecie.
Sos słodko-kwaśny to marynata przyprawowa sporządzana z wody, cukru, octu ryżowego i drobno siekanych owoców, którą stosuje się do dań o słodko-kwaśnym charakterze, przede wszystkim mięs i ryb. Sprzedawany masowo w sklepach na całym świecie jako produkt gotowy.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Sos_s%C5%82odko-kwa%C5%9Bny
Multicooker RMC-M4502E – gwarancja doskonałego rezultatu
Bogactwo programów, ogrzewanie 3D, funkcja opóźnionego startu, odgrzewanie ostygłych potraw – to tylko niektóre walory urządzenia, które uczynią multicooker RMC-M4502E Twoim niezastąpionym pomocnikiem podczas przygotowywania śniadania, obiadu lub kolacji, czy poczęstunku dla gości.
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2015/10/sos-sodko-kwasny.html