Wykonanie
Na blogu Olgi Smile znalazłam świetny przepis na przepyszny domowy
sos słodko- kwaśny . Sama natura
zero konserwantów i innych ulepszaczy. Postanowiłam skorzystać z przepisu i wykonać go osobiście. Przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Tak jak i u niej wyszło mi sporo tego sosu. Niecałe 3 litry. Nie martwcie się ja jej blogu znajdziecie przepisy i porady jak wekować sosy i inne dania. Olga jesteś niesamowita.
SKŁADNIKI:2
marchewki- pokroić w słupki1
czerwona papryka- pokroić w słupki1 puszka
ananasa- pokroić w kostkę (zachować
syrop)1
pomarańcza- wycisnąć sok2
cytryny- wycisnąć sok2
cebule czerwone- pokroić w piórka500 ml
przecieru pomidorowego3/4 puszki
kukurydzy1 słoiczek
pędów bambusa TaoTao- pokroić w cienkie słupki4 łyżki
cukru trzcinowegospora garść
grzybków mun
TaoTao- zalać wrzątkiem i pokroić w paseczkigarść
kiełków fasoli mung1 szklanka
wody1 czubata łyżka
maki ziemniaczanejsól i
pieprzmakaron ryżowy muszelki
TaoTaoPRZYGOTOWANIE:Na patelni roztapiam
cukier (użyłam woka). W momencie gdy
cukier staje się płynny dodaję
syrop z
ananasa,
sok z cytryn i
pomarańczy. Mieszam. Gotuję to na średnim stopniu grzania lub na średnim gazie w zależności jaką macie kuchenkę. Jako, że mam nie za dużego woka i taka pojemność by mi się nie zmieściłam przelałam całość do multicookera (wy możecie do garnka żeliwnego jeśli takowy posiadacie, lub zostańcie przy woku). Ustawiłam program FRY (VEGETABLES) i czas 60 minut (więcej niż trzeba, ale nie chcę by urządzenie skończyło pracę szybciej). Do gotującego się sosu z
cukru i
soków dodaję
przecier pomidorowy i doprawiam
solą i
pieprzem, Dokładnie mieszam. Gdy zacznie wrzeć dodaje wtedy
marchewkę,
cebulę,
grzybki,
kiełki i
paprykę. Gdy się zagotuje dodaje resztę składników czyli
ananasa,
kukurydzę (odsączoną) oraz
pędy bambusa. Całość przemieszać zagotować około 5 minut i dolać
mąkę ziemniaczaną wymieszaną z
wodą. Dobrze wymieszać i jeszcze zagotować przez jakieś 3 minuty. Całość podałam z
makaronem ryżowym.
Sos słodko-kwaśny (sweet & sour sauce) - charakterystyczny w smaku sos do potraw, oryginalnie używany przede wszystkim w wielu kuchniach orientalnych, ale popularny na całym świecie.
Sos słodko-kwaśny to marynata przyprawowa sporządzana z
wody,
cukru,
octu ryżowego i drobno siekanych
owoców, którą stosuje się do dań o słodko-kwaśnym charakterze, przede wszystkim
mięs i ryb. Sprzedawany masowo w sklepach na całym świecie jako produkt gotowy.https://pl.wikipedia.org/wiki/Sos_s%C5%82odko-kwa%C5%9Bny
Multicooker RMC-M4502E – gwarancja doskonałego rezultatuBogactwo programów, ogrzewanie 3D, funkcja opóźnionego startu, odgrzewanie ostygłych potraw – to tylko niektóre walory urządzenia, które uczynią multicooker RMC-M4502E Twoim niezastąpionym pomocnikiem podczas przygotowywania śniadania, obiadu lub kolacji, czy poczęstunku dla gości.