Wykonanie
Dzisiaj zapraszam Was na kolejny przepis inspirowany kuchnią orientalną. Jest banalnie prosty do przygotowania więc wszystkich Was zachęcam do zakupu składników i postania w kuchni kilkunastu minut;) Na składniki nie wydacie zbyt wiele, sosu wystarczy na kilka obiadów oraz zbierzecie od kosztujących go wiele "pychów achów i ochów";)
Serio,
serio!
Składniki: na ponad dwa litrowe słoiki2 średnie
marchewki1 duża
cebula6 łyżek
miodusok z 1
cytrynysok z 1/2
pomarańczy1/2 szklanki
soku z ananasa3 puszki
pomidorów bez skórypuszka
kukurydzyniecała puszka
ananasa pokrojonego na małe kawałki1 puszka (po pomidorach)
wody1 łyżeczka
przyprawy curry1 łyżeczka mielonego
imbirusól,
pieprz do smaku2 łyżki
mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki
soku z ananasa + 1/2 szklanki
wodyopcjonalnie szklanka pokrojonych w słomkę
pędów bambusaPrzygotowanie:
Marchewki obierz i pokrój w słomkę,
cebulę posiekaj w drobną kostkę,
kukurydzę odlej z
wody a
ananasa z soku (sok zachowaj).Rozgrzej garnek o grubym dnie i wlej do niego
miód,
sok z cytryny,
pomarańczy oraz 1/2 szklanki
soku z ananasa. W czasie jak będą się podgrzewały zmiksuj na gładko
pomidory i wlej do garnka razem z
wodą odmierzoną jedną z puszek po nich.Dodaj
curry,
imbir i gotuj przez 5 minut.Następnie dodaj
marchew oraz
cebulę i gotuj kolejne 5 minut aby
marchew nieco zmiękła. Na koniec dodaj
kukurydzę,
ananasa i
pędy bambusa. Im wystarczy aby się tylko podgrzały.Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Wymieszaj
mąkę w 1/2 szklanki
wody i 1/2 szklanki
soku z ananasa. Zmniejsz gaz pod garnkiem i dodaj do sosu cały czas mieszając. Wyłącz gaz jak sos zgęstnieje.Podawaj z
ryżem i
kurczakiem. Resztę sosu możesz powkładać w słoiki i poddać pasteryzacji aby był "na
potem". Prawda, że szybko i łatwo?:)