ßßß Cookit - przepis na Sos słodko-kwaśny - zapasy na zimę

Sos słodko-kwaśny - zapasy na zimę

nazwa

Wykonanie

Lato obdarza nas wieloma darami. Aż żal nie wykorzystać owoców i warzyw do zrobienia przetworów. W tym roku, z powodu dużej ilości kupionych pysznych i słodkich pomidorów malinowych, postanowiłam zrobić sos słodko- kwaśny zaprawiony w słoiku. Na zimę będzie w sam raz. Sos wyszedł bardzo smaczny. W sumie w przepisie zastanawia mnie tylko mąka, ponieważ myślę, że czas na ewentualne zagęszczenie sosu będzie zimą, gdy się go podgrzeje. Podaję z moimi zmianami. Jeśli ktoś ma ochotę można dodać bambusa do sosu. Oczywiście można zrobić sos w mniejszej ilości i podać od razu na obiad. Źródło.
Sos słodko- kwaśny - zaprawy
/ja zrobiłam w końcu z ok. 4kg pomidorów, wyszło mi ok 5-6 litrów/
3 kg pomidorów
1 kg cebuli (dałam nieco mniej, bo miałam bardzo ostrą w smaku)
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 puszka ananasów pokrojonych na kawałki
1 puszka kukurydzy
6 ząbków czosnku (jeśli są malutkie to więcej)
szczypta chili (tutaj działamy ostrożnie i ilość dopasowujemy do naszych preferencji)
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka curry (ilość można zwiększyć jeśli lubimy)
1 łyżka pieprzu
cukier - ja dałam 1 szklankę, w przepisie jest mowa o 2 szklankach, dosładzamy po trochu i sprawdzamy czy słodkość nam odpowiada
0,5 -3/4 szklanki octu białego 10%
2 łyżki soli (dałam więcej, do smaku)
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 marchewki pokrojone w słupki
ew. pędy bambusa
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek i wyciąć twarde części. Pokroić na kawałki i gotować przez 10 minut. Następnie zblendować i przetrzeć przez sitko (żeby pozbyć się pestek).
Do pomidorów dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Posolić. Gotować 30 minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, marchew, przyprawy, ananasa i kukurydzę. Gotować 10 minut. Dodać cukier, ocet i gotować kolejne 10 minut. Pod koniec zaprawić mąką. Doprawić przyprawami do smaku. Wkładać do wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręcić i postawić na zakrętce. Zostawić do ostygnięcia.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/09/Sos-slodko-kwasny-zapasy-na-zime.html