Wykonanie
Lato obdarza nas wieloma darami. Aż żal nie wykorzystać
owoców i warzyw do zrobienia
przetworów. W tym roku, z powodu dużej ilości kupionych pysznych i słodkich
pomidorów malinowych, postanowiłam zrobić
sos słodko- kwaśny zaprawiony w słoiku. Na zimę będzie w sam raz. Sos wyszedł bardzo smaczny. W
sumie w przepisie zastanawia mnie tylko
mąka, ponieważ myślę, że czas na ewentualne zagęszczenie sosu będzie zimą, gdy się go podgrzeje. Podaję z moimi zmianami. Jeśli ktoś ma ochotę można dodać
bambusa do sosu. Oczywiście można zrobić sos w mniejszej ilości i podać od razu na obiad. Źródło.
Sos słodko- kwaśny - zaprawy/ja zrobiłam w końcu z ok. 4kg
pomidorów, wyszło mi ok 5-6 litrów/3 kg
pomidorów1 kg
cebuli (dałam nieco mniej, bo miałam bardzo ostrą w smaku)1
czerwona papryka1
żółta papryka1 puszka
ananasów pokrojonych na kawałki1 puszka
kukurydzy6 ząbków
czosnku (jeśli są malutkie to więcej)szczypta
chili (tutaj działamy ostrożnie i ilość dopasowujemy do naszych preferencji)2 łyżki
słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka
curry (ilość można zwiększyć jeśli lubimy)1 łyżka
pieprzucukier - ja dałam 1 szklankę, w przepisie jest
mowa o 2 szklankach, dosładzamy po trochu i sprawdzamy czy słodkość nam odpowiada0,5 -3/4 szklanki
octu białego 10%2 łyżki
soli (dałam więcej, do smaku)2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej3
marchewki pokrojone w słupkiew.
pędy bambusaPomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek i wyciąć twarde części. Pokroić na kawałki i gotować przez 10 minut. Następnie zblendować i przetrzeć przez sitko (żeby pozbyć się pestek).Do
pomidorów dodać pokrojoną drobno
cebulę i
czosnek. Posolić. Gotować 30 minut. Dodać pokrojoną w kostkę
paprykę,
marchew,
przyprawy,
ananasa i
kukurydzę. Gotować 10 minut. Dodać
cukier,
ocet i gotować kolejne 10 minut. Pod koniec zaprawić
mąką. Doprawić
przyprawami do smaku. Wkładać do wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręcić i postawić na zakrętce. Zostawić do ostygnięcia.