Wykonanie
SKŁADNIKI:1 kg
mięsa mielonego mięsa wieprzowego (
schab lub
szynka)500 g
mięsa wołowego (
polędwica)4 ugotowane
jajka3 ząbki
czosnku1 łyżka wędzonej
ostrej papryki1 łyżeczka płaska
pieprzu mielonego
sól do smaku1 łyżka
musztardy dijon1 czerstwa
bułka (ja użyła
bułki z pełnego ziarna)2 łyżki
oleju rzepakowego2 surowe
jajka2
szalotki (przekroić na pół)PRZYGOTOWANIE:Rozgrzać piekarnik do 180 *CDo naczynia miksującego włożyć
cebulę szalotkę i
czosnek, rozdrobnić 4 sek./obr.5 - zgarnąć na dno naczyniaDodać
olej i dusić 3 min./varoma./obr.2Dodać
bułkę,
mięso, surowe
jaja,
sól,
pieprz,
musztardę dijon i ostrą wędzoną
paprykę wymieszać przy pomocy kopystki 1 minuta/interwał/obr.1Połowę masy przełożyć do wysmarowanej
masłem podłużnej formy o dł ok 30 cm, następnie ułożyć na
masie ugotowane
jajka i przykryć dokładnie resztą
mięsa, dokładnie docisnąć, wygładzić powierzchnię wstawić do piekarnika piec ok 70 min.
SOS HOLENDERSKISKŁADNIKI:250 g
masła (pokroić na kawałki)50 g
wody1 łyżka
soku z cytryny3
żółtka1/2 łyżeczki
soliświeżo mielony
pieprzPRZYGOTOWANIE:Do naczynia miksującego włożyć
masło, roztopić 4 min/70*C/obr.2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać
wodę, dodać
sok z cytryny,
żółtka,
sól i
pieprz, podgrzać 2 min/70*C/obr.4.Wymieszać 4-5 min/72*C/obr.4, jednocześnie powoli wlewać roztopione
masło na pokrywkę naczynia miksującego tak, aby spływało cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.