ßßß Cookit - przepis na PIECZEŃ RZYMSKA Z SOSEM HOLENDERSKIM. THERMOMIX TM5

PIECZEŃ RZYMSKA Z SOSEM HOLENDERSKIM. THERMOMIX TM5

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
1 kg mięsa mielonego mięsa wieprzowego (schab lub szynka)
500 g mięsa wołowego (polędwica)
4 ugotowane jajka
3 ząbki czosnku
1 łyżka wędzonej ostrej papryki
1 łyżeczka płaska pieprzu mielonego
sól do smaku
1 łyżka musztardy dijon
1 czerstwa bułka (ja użyła bułki z pełnego ziarna)
2 łyżki oleju rzepakowego
2 surowe jajka
2 szalotki (przekroić na pół)
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać piekarnik do 180 *C
Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, rozdrobnić 4 sek./obr.5 - zgarnąć na dno naczynia
Dodać olej i dusić 3 min./varoma./obr.2
Dodać bułkę, mięso, surowe jaja, sól, pieprz, musztardę dijon i ostrą wędzoną paprykę wymieszać przy pomocy kopystki 1 minuta/interwał/obr.1
Połowę masy przełożyć do wysmarowanej masłem podłużnej formy o dł ok 30 cm, następnie ułożyć na masie ugotowane jajka i przykryć dokładnie resztą mięsa, dokładnie docisnąć, wygładzić powierzchnię wstawić do piekarnika piec ok 70 min.
SOS HOLENDERSKI
SKŁADNIKI:
250 g masła (pokroić na kawałki)
50 g wody
1 łyżka soku z cytryny
3 żółtka
1/2 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 4 min/70*C/obr.2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sok z cytryny, żółtka, sól i pieprz, podgrzać 2 min/70*C/obr.4.
Wymieszać 4-5 min/72*C/obr.4, jednocześnie powoli wlewać roztopione masło na pokrywkę naczynia miksującego tak, aby spływało cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2015/10/pieczen-rzymska-z-sosem-holenderskim.html