Wykonanie
Ten przepis powstał bardzo spontanicznie, na potrzeby konkursu " Smakowita Pajda".Konkurs “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda .Smakowita Pajda zaskoczyła mnie fantastyczną zmianą smaku placków ziemniaczanych i ogólnie całego dania, które już wcześniej robiłem ale z
masłem ziołowym. Zastąpienie
masła smalczykiem roślinnym z
ziołami ogrodowymi było genialne.Całe danie można zrobić na śniadanie i nie tylko. Składa się jakby z warstw :)Najpierw placek ziemniaczany, musi być gruby aby danie było sycące!Czyli potrzebujemy: 0,5 kg
ziemniaków- 1
jajko- 3 łyżeczki
mąki ziemniaczanej- ząbek
czosnku- jedna
szalotkaZiemniaki trzemy na tarce o dużych oczkach. następnie odciskamy całą
wodę. Dodajemy
jajko, posiekaną drobno
cebulę i
czosnek. Dodajemy
mąkę. I przyprawiamy-
sól,
pieprz i
gałka muszkatołowa.Smażymy na
oleju do uzyskania brązowego koloruKolejna warstwa to nasz SMALCZYK ROŚLINNY- SMAKOWITA PAJDA.Rozsmaruj go na jeszcze ciepłym placku aby się lekko roztopił i wsiąkł w placek- wtedy efekt jest pyszny :)
Na to połóż
pomidor, obsypany
solą i
pieprzem- z
solą trzeba uważać!Czyli potrzebujemy1
jajko2 litry
wody3 łyżki
octu białego
sólZagotuj
wodę z
octem i
solą, a następnie w garnku zrób wir. W jego sam środek wlej
jajko i gotuj przez około 3 minuty. To jest kolejna warstwa.No i
sos holenderski ! Pyszny do tego typu dań :)- 1
żółtko- 50 g roztopionego i przestudzonego
masła- kilka kropel
soku z cytryny-
sól i
pieprzUbijamy
żółtko na parze, następnie dodajemy przestudzone
masło cały czas ubijając do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dodajemy
sok z cytryny,
sól i
pieprz.Gotowe - to była ostatnia warstwa :) Możemy udekorować to listkami
bazylii :)