ßßß
Print RecipeDanie PrzekąskiKuchnia GreckaPorcje Czas przygotowania4 porcje 15 minutPorcje Czas przygotowania4 porcje 15 minut
Sałatka z serem fetaPrint RecipeDanie PrzekąskiKuchnia GreckaPorcje Czas przygotowania4 porcje 15 minutPorcje Czas przygotowania4 porcje 15 minutSkładnikiSałatka3 garści sałaty(lodowa, rzymska, mix sałat)1 szt. pomidora1/2 szt. ogórka(długiego)1/2 szt. papryki(kolor dowolny)1/2 szt. cebuli(czerwonej, szalotki, czosnkowej)1/3 szklanki oliwek(kolor dowolny)130 g sera feta(pół kostki)Sos sałatkowy2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka soku z cytryny1/2 łyżeczka soli1/2 łyżeczka czosnku granulowanego1/2 łyżeczki oregano1/2 łyżeczki bazyliPorcje: porcjeSposób przygotowaniaSałatę postrzępić. Warzywa (pomidora, ogórka oraz paprykę) pokroić w kostkę (ok. 1cm x 1cm), na podobne kawałki pokroić fetę. Oliwki można zostawić w całości lub pokroić na pół lub w plasterki. Cebulę pokroić w piórka (tj. w bardzo cienkie plasterki) Wszystko wymieszać.Sos sałatkowy można zrobić w osobnej miseczce. Należy wszystkie składniki wymieszać razem i zalać sałatę powstałym sosem i delikatnie wymieszać aby nie rozdrobnić za bardzo sera.Share this Recipe