Wykonanie
Z premedytacją nie nazywam tej sałatki „sałatką grecką”. Każdy grek i każdy polak ma na nią swój przepis, mam i ja :).
Sałatka z
fetą może stanowić danie samo w sobie (latem idealna na lunch) lub jako dodatek. Ja uwielbiam pizzę i do niej
sałatkę z
fetą. Uważam to za idealne połączenie.
Print RecipeDanie PrzekąskiKuchnia GreckaPorcje Czas przygotowania4 porcje 15 minutPorcje Czas przygotowania4 porcje 15 minut
Sałatka z
serem fetaPrint RecipeDanie PrzekąskiKuchnia GreckaPorcje Czas przygotowania4 porcje 15 minutPorcje Czas przygotowania4 porcje 15 minutSkładniki
Sałatka3 garści
sałaty(lodowa, rzymska, mix
sałat)1 szt.
pomidora1/2 szt.
ogórka(długiego)1/2 szt.
papryki(kolor dowolny)1/2 szt.
cebuli(czerwonej,
szalotki, czosnkowej)1/3 szklanki
oliwek(kolor dowolny)130 g
sera feta(pół kostki)
Sos sałatkowy2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
soku z cytryny1/2 łyżeczka
soli1/2 łyżeczka
czosnku granulowanego1/2 łyżeczki
oregano1/2 łyżeczki
bazyliPorcje: porcjeSposób przygotowania
Sałatę postrzępić. Warzywa (
pomidora,
ogórka oraz
paprykę) pokroić w kostkę (ok. 1cm x 1cm), na podobne kawałki pokroić
fetę.
Oliwki można zostawić w całości lub pokroić na pół lub w plasterki.
Cebulę pokroić w piórka (tj. w bardzo cienkie plasterki) Wszystko wymieszać.
Sos sałatkowy można zrobić w osobnej miseczce. Należy wszystkie składniki wymieszać razem i zalać
sałatę powstałym sosem i delikatnie wymieszać aby nie rozdrobnić za bardzo
sera.Share this Recipe