ßßß Cookit - przepis na Babeczki z kremem speculoos

Babeczki z kremem speculoos

nazwa

Wykonanie

Tyle dobroci w jednej babeczce :D Delikatne i puszyste ciasto babeczki wykonane w połowie z mąki gryczanej. Mąka gryczana fantastycznie podkreśla korzenny smak ciasta, pierników, ciasteczek i innych słodkości. A krem rewelacja jak dla mnie jest to hit tego sezonu świątecznego. Wykorzystam go jeszcze na pewno w świątecznych wypiekach. Połączenie kremowego serka mascarpone z kremem speculoos jest z jednej strony banale a z drugiej po spróbowaniu kubki smakowe warują :D
Składniki suche:
100 g mąki gryczanej
100 g mąki pszennej
120 g cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki cynamonu
Składniki mokre:
2 jajka
100 ml oleju
200 ml mleka
Krem:
250 g serka mascarpone
3 łyżki kremu speculoos przepis TU
1 płaska łyżka cukru pudru
2 ciasteczka speculoos do dekoracji
Z podanych składników wyszło 12 babeczek
W jednej misce wymieszaj suche składniki a w drugiej mokre. Do suchych składników przelej mokre i wymieszaj. Przelej do foremek tak do 3/4 wysokości i upiecz do suchego patyczka około 20-23 minuty w 180*C. Przestudź.
W misce zmiksuj serek, krem i cukier. Najlepiej przy pomocy płaskiego noża nakładaj krem na babeczki. Na koniec posyp pokruszonymi ciasteczkami.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/11/babeczki-z-kremem-speculoos.html