Wykonanie

Idą jesienne chłody a najlepsza na rozgrzewkę jest zupa. Jesienna zupa dyniowa z dodatkiem
jabłka, doprawiona
suszonymi grzybkami i podana z chrupiącymi grzybowymi grzankami. Zupa pachnie jesienią, lasem i
sadem. A co bardzo ważne dostarcza nam takiego energetycznego
kopa.Składniki:1 duża
dynia hokkaido2 małe
jabłka1/2 łyżeczki suszonego
rozmarynusól,
pieprz,
pieprz ziołowyoliwa z oliwek250-300 ml
bulionu warzywny albo drobiowy2
suszone grzybki2 kromki czerstwego
chleba (u mnie żytni)
Grzyby zmiel w młynku albo blenderze. Z
chleba odetnij skórki,
skrop oliwą i posyp częścią zmielonych
grzybów, przyklep i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C piecz do chwili aż będzie chrupki. Po lekkim przestudzeniu pokrój w kostkę.Umyj porządnie
dynię, odetnij końce, przetnij na pół i wydrąż środek z pestkami. Pokrój
dynię około 2/3 cm plastry ułóż w foremce.
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plastry. Połóż
między dynię. Polej odrobiną
oliwy,
posól, popieprz i posyp drobno pokrojonym
rozmarynem. Przemieszaj i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C piecz do chwili aż
dynia będzie miękka (nóż musi wchodzić w
dynię jak w
masło). Poczekaj aż
dynia trochę przestygnie, następnie obierz ją ze skóry (wystarczy delikatnie ściągnąć palcami miąższ ze skóry).
Jabłka i
dynię przełóż do garnka. Część
bulionu wlej do foremki i delikatnie zeskrob pozostałe smaki. Przelej do garnka, dodaj pozostały
bulion (ilość
bulionu zależy od naszych upodobań jedni lubią bardzo gęste kremy inni trochę rzadsze). Zblenduj na papkę. Podgrzewaj jeszcze chwilę, aż zacznie pyrkać.Dopraw
solą,
pieprzem ziołowym i suszonymi, zmielonymi
grzybami.Zupę przelej do miseczki, posyp grzankami i zmielonymi
grzybkami. Polej odrobiną
oliwy, jeśli masz to świetnie będzie pasować
oliwa z dodatkiem
trufli. Smacznego!