Wykonanie
Bakłażany mam zawsze w lodówce, tak na czarną godzinę. Jest to warzywo obowiązkowe w mojej kuchni. Nie wiem czy nie doprowadziły do śmierci mojego piekarnika. W prawdzie padł podczas pieczenia
bułek, ale kilka
razy w trakcie podpiekania
bakłażanów fiksował od nadmiaru wilgoci. Dzisiaj podaję wersję zgrillowaną w formie roladek z
kozim serem. A skropione
olejem z pestek dyni dają niewyobrażalne doznania smakowe:-)
Składniki:1
bakłażan,pół
papryki czerwonej,100 g
sera twarogowego koziego,kilka gałązek
natki pietruszki,1 duży ząbek
czosnku,1 łyżka
śmietany lub
jogurtu,
sól,
pieprz,2 łyżki
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Oleje Świata "Oleofarm",
olej z pestek dyni tłoczony na zimno
Oleje Świata "Oleofarm".Przygotowanie:
Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry 0,5 cm. Posolić i odstawić na minimum 30 minut. Po tym czasie spłukać
wodą i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Podsmażyć na
oliwie z oliwek na patelni grillowej. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Ser rozdrobić, wymieszać z rozdrobnionym
czosnkiem i posiekaną
natką pietruszki. Dodać
śmietanę lub
jogurt, doprawić
solą i
pieprzem. Każdy plaster
bakłażana smarować
serkiem, odstawić do lodówki na chwilę. Udekorować roladki
papryką czerwoną i każdy sam sobie skrapia
olejem z pestek dyni.