ßßß Cookit - przepis na Bakłażanowe roladki

Bakłażanowe roladki

nazwa

Wykonanie

Bakłażany mam zawsze w lodówce, tak na czarną godzinę. Jest to warzywo obowiązkowe w mojej kuchni. Nie wiem czy nie doprowadziły do śmierci mojego piekarnika. W prawdzie padł podczas pieczenia bułek, ale kilka razy w trakcie podpiekania bakłażanów fiksował od nadmiaru wilgoci. Dzisiaj podaję wersję zgrillowaną w formie roladek z kozim serem. A skropione olejem z pestek dyni dają niewyobrażalne doznania smakowe:-)
Składniki:
1 bakłażan,
pół papryki czerwonej,
100 g sera twarogowego koziego,
kilka gałązek natki pietruszki,
1 duży ząbek czosnku,
1 łyżka śmietany lub jogurtu,
sól, pieprz,
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Oleje Świata "Oleofarm",
olej z pestek dyni tłoczony na zimno Oleje Świata "Oleofarm".
Przygotowanie:
Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry 0,5 cm. Posolić i odstawić na minimum 30 minut. Po tym czasie spłukać wodą i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Podsmażyć na oliwie z oliwek na patelni grillowej. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Ser rozdrobić, wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Dodać śmietanę lub jogurt, doprawić solą i pieprzem. Każdy plaster bakłażana smarować serkiem, odstawić do lodówki na chwilę. Udekorować roladki papryką czerwoną i każdy sam sobie skrapia olejem z pestek dyni.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/11/bakazanowe-roladki.html