ßßß Cookit - przepis na Zupa z piekarnika czyli krem z dyni Hokkaido

Zupa z piekarnika czyli krem z dyni Hokkaido

nazwa

Wykonanie

Gęsty, pachnący kokosem, rozgrzewający i mega sycący,
a do tego niskokaloryczny i pełnowartościowy posiłek - krem z dyni,
a co ciekawe w całości przygotowywany w piekarniku.
Do zrobienia zupy wykorzystałam dynię Hokkaido, ze względu na jej piękny, pomarańczowy kolor,
charakterystyczny słodkawy smak i fajną ziemnaczaną strukturę.
Jako dodatek do zupy proponuję słodko-ostre szaszłyki z kurczaka,
ale świetne sprawdzą się tu także chipsy serowe lub prażone płatki migdałów.
Składniki:
zupa
80 dag miąższu dyni (użyłam Hokkaido)
2 średnie marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu drobiowego
1 puszka mleka kokosowego
sól, pieprz, cukier, 1-2 łyżeczki przyprawy curry
szaszłyki
40 dag filetów z piersi kurczaka
3 łyżki słodko-ostrego sosu chilli
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Miąższ dyni oczyścić. Marchewki, cebulę i czosnek obrać . Wszystkie warzywa pokroić na kawałki i ułożyć w żaroodpornej formie. Oprószyć solą, pieprzem oraz cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut w temp. 200 C . Dolać bulion i piec kolejne 45 minu t.
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na wąskie pasy. Nabić po 2-3 na patyczki do szaszłyków, tworząc falbankę. Oprószyć solą i pieprzem. Posmarować sosem chili. 30 minut przed końcem pieczenia zupy, wstawić szaszłyki na sąsiednią półkę w piekarniku i piec je równocześnie z zupą. Jeśli wolicie, możecie je też usmażyć na patelni.
Do upieczonych razem z bulionem warzyw dodać mleko kokosowe. Całość zblendować. Doprawić solą, pieprzem i curry. Udekorowac natką pietruszki lub kolendrą. Podawać z gorącymi szaszłykami.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/10/Zupa-z-piekarnika-czyli-krem-z-dyni-Hokkaido.html