Wykonanie
Gęsty, pachnący
kokosem, rozgrzewający i mega sycący,a do tego niskokaloryczny i pełnowartościowy posiłek - krem z dyni,a co ciekawe w całości przygotowywany w piekarniku.Do zrobienia zupy wykorzystałam
dynię Hokkaido, ze względu na jej piękny,
pomarańczowy kolor,charakterystyczny słodkawy smak i fajną ziemnaczaną strukturę.Jako dodatek do zupy proponuję słodko-ostre szaszłyki z
kurczaka,ale świetne sprawdzą się tu także
chipsy serowe lub prażone
płatki migdałów.

Składniki:zupa80 dag miąższu dyni (użyłam Hokkaido)2 średnie
marchewki1
cebula2 ząbki
czosnku1 litr
bulionu drobiowego1 puszka
mleka kokosowegosól,
pieprz,
cukier, 1-2 łyżeczki
przyprawy curryszaszłyki40 dag
filetów z piersi kurczaka3 łyżki słodko-
ostrego sosu
chillisól,
pieprz

Sposób wykonania:Miąższ dyni oczyścić.
Marchewki,
cebulę i
czosnek obrać . Wszystkie warzywa pokroić na kawałki i ułożyć w żaroodpornej formie. Oprószyć
solą,
pieprzem oraz
cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut w temp. 200 C . Dolać
bulion i piec kolejne 45 minu t.
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na wąskie pasy. Nabić po 2-3 na patyczki do szaszłyków, tworząc falbankę. Oprószyć
solą i
pieprzem. Posmarować sosem
chili. 30 minut przed końcem pieczenia zupy, wstawić szaszłyki na sąsiednią półkę w piekarniku i piec je równocześnie z zupą. Jeśli wolicie, możecie je też usmażyć na patelni.Do upieczonych razem z
bulionem warzyw dodać
mleko kokosowe. Całość zblendować. Doprawić
solą,
pieprzem i
curry. Udekorowac
natką pietruszki lub
kolendrą. Podawać z gorącymi szaszłykami.Smacznego :)