Wykonanie
Często rozważamy przy
stole różne kwestie dotyczące weganizmu i zastanawiamy się, dlaczego wielbicielom potraw
mięsnych tak trudno jest z nich zrezygnować. Moja sytuacja jest komfortowa, ponieważ nigdy nie musiałam walczyć z pokusą. Nigdy nie lubiłam
mięsa i w dzieciństwie musiałam nieźle protestować, aby nie zmuszano mnie do jego spożywania. Nie do końca więc
mogę zrozumieć, dlaczego inni mogą
mieć z tym problem. Czuję się podobnie, kiedy jako osoba niepaląca słucham skarg wieloletnich palaczy na odwyku. Niby wiem, że czegoś im brakuje, ale dokładnie nie umiem wyobrazić sobie tego stanu. Tak więc, wypytuję i staram się dotrzeć do sedna sprawy. Bo jeśli
będę dokładnie wiedziała za czym tęskni nie-weganin,
będę mogła moją kuchnię pod tym względem lepiej dopasować i moja domowa oferta kulinarna nie będzie zagrożona przez konkurencyjne potrawy
mięsne. Im częściej uda mi się przygotować przepyszne danie zaspokajające wszystkie wymagania, tym mniej potraw
mięsnych będzie na talerzu po drugiej stronie stołu. Jest ich już niewiele, więc robimy postępy, ale do celu jeszcze daleko.Dzisiejsze klopsy są rewelacyjne właśnie dla takich osób, które są na pograniczu. Nie potrafią zrezygnować całkowicie z jedzenia
mięsa, ale z zadowoleniem zjedzą pyszna alternatywę. Z moich sondaży wynika, że oprócz smaku, ważną kwestią jest konsystencja. Osoba, która przez wiele lat spożywała potrawy
mięsne, nie zadowoli się samymi pastami, pulchnymi plackami czy zupami. Do pełni szczęścia potrzebna jest konkretna struktura i coś chrupiącego. Te właśnie oczekiwania spełniają moje klopsiki w 100%. Z tego co pamiętam, tradycyjne klopsy mielone mają zupełnie podobną konsystencję, a jeśli dodamy te same
przyprawy i
cebulę, myślę, że wszyscy będą szczęśliwi.
Kaszę jęczmienną jadłam dziś po raz pierwszy, ponieważ w Niemczech nie jest popularna, ale jestem pewna, że
będę do niej wracać. Jak wszystkie produkty zbożowe, zawiera gluten, o czym powinny pamiętać alergicy, ale jest bogata w błonnik i wapń, co z kolei ważne jest w diecie wegańskiej. Po ugotowaniu ma dość kleistą konsystencję, więc będzie się świetnie nadawać jako składnik do wszelkich placków warzywnych.Klopsy z
kaszy jęczmiennej w
sosie pomidorowym100 g
kaszy jęczmiennej (u mnie 1 woreczek wiejskiej SONKO)1
cebula7 łyżek pełnoziarnistej
mąki orkiszowej + 1 łyżka dodatkowo do obtoczenia
sólulubione
przyprawy (u mnie
rozmaryn)
olej do smażenia
sos pomidorowyKaszę ugotować według opisu na opakowaniu (można nieco dłużej). Lekko ostudzić i wymieszać dodając po trochu
mąkę i pokrojoną w drobną kosteczkę
cebulę. Formować małe kulki i obtoczyć je w
mące. Smażyć na dość głębokim dobrze rozgrzanym tłuszczu, po kilka minut z obu stron, aż będą rumiane. Podawać z ulubionym
sosem pomidorowym.wpis sponsorowany