Wykonanie
Efektowne, lekkie i wyjątkowe w smaku, to malutkie tarty z
ciasta filo nadziewane
szpinakiem. Przepis pochodzi z książki kucharskiej
Salmy Hage: The Lebanese Kitchen, mojego przewodnika po kuchni libańskiej. To kolejna, już ostatnia propozycja do menu na warsztaty z kuchni libańskiej, które w całości wygląda doskonale, a ja nie
mogę się już doczekać gotowania z pasjonatami tej kuchni.Mini tarty są doskonałą propozycją na wieczorne spotkania, imprezy, do kieliszka dobrego
wina, na ciepło i zimno, łatwe i szybkie. Lubię efektowne dania, które robi się w 20 minut, piecze w podobnym czasie, a które po zaserwowaniu wzbudzają zachwyt gości no i ogromną satysfakcję kucharza.Jest czas świeżych warzyw, a więc
młody szpinak i leciutkie
ciasto filo to idealna, dietetyczna kompozycja letnia.


Składniki: na 12 mini tart80g
masła plus 150g roztopionego do smarowania ciasta3 łyżki
oliwy1 duża
cebula, pokrojona w cieniutkie plasterki1 duża łyżka
brązowego cukru800g młodego
świeżego szpinaku1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
przyprawy 7 spices1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu czarnego1 opakowanie ( 250g )
ciasta filo300ml
śmietany kremówki4
jajka lekko ubite1/2 łyżeczki
gałko muszkatołowejszczypta
soliszczypta
pieprzu50g
orzechów włoskich, połamanych1 łyżka
miodu1/2 łyżeczki
kurkumy
Jak zrobiłam:1. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę
masła z 2 łyżkami
oliwy. Dodałam pokrojoną
cebulę i
cukier brązowy i na maleńkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, smażyłam przez 20 minut, aż
cebula się skarmelizowała. Odstawiłam.2. Na drugiej patelni rozgrzałam 1 łyżkę
oliwy, wrzuciłam
szpinak i smażyłam mieszając, aż sok się zredukował. Dodałam 1 łyżkę
masła. Wystudziłam i posiekałam,
potem dodałam
przyprawy, wymieszałam.3. Otwory w blaszce do pieczenia muffinów wysmarowałam
masłem, resztę
masła rozpuściłam. Arkusze ciasta podzieliłam na 8 części i przykryłam folią, żeby nie wyschły. Każdy kawałek ciasta, ostatni również, smarowałam
masłem i wykładałam otwory, w każdym 4-6 warstw ciasta. Na spód każdej tarty nałożyłam porcję
szpinaku.4. Kremówkę wymieszałam z ubitymi
jajkami i przyprawiłam. Nałożyłam porcję masy jajecznej na warstwę
szpinaku tak, żeby ją dobrze przykryć.Piekłam w 180'C przez 15-20 minut, aż warstwa jajeczna się ścięła.Na suchej patelni podpiekłam
orzechy, na końcu dodałam
miód i
kurkumę, obtoczyłam w nich
orzechy.Na wierzch upieczonych tart, po lekkim przestudzeniu, nałożyłam skarmelizowaną
cebulę i
orzechy, podałam natychmiast.


Mogą być podawane na ciepło i zimno, można je przechować w lodówce szczelnie zapakowane, żeby nie wyschły, przez 2-3 dni.