Wykonanie
Kiedy nie można się zdecydować, czy zrobić tartę z
burakiem czy
ziemniakiem, czy użyć
parmezanu czy
sera owczego, najlepiej połączyć wszystko w jednym.Każda
tarta to dzieło sztuki, każda jest inna, wręcz trudno je powtórzyć czy odtworzyć, mimo ogromnych chęci i starań. A kompozycja tak bogata kolorystycznie i
smakowo jak dzisiejsza, przypomina obraz. Bordowy
burak i żółty
ziemniak, do tego
biały ser i zielony
tymianek, a w końcu zielono
winna botwina, to wszystko przypomina
barwną łąkę na kruchym spodzie o barwie
pola dojrzałej pszenicy.Tak samo jak pięknie komponują się kolory w tej tarcie, tak też przenikają się smaki, cudownie i bogato, chociaż sama
tarta jest lekka i dietetyczna - bez masy jajecznej, z pieczonymi warzywami na kruchym spodzie, z odrobiną pokruszonego
sera.
Szynka wzbogaca smak, ale nie jest konieczna, można ją pominąć.



Składniki:spód: na formę 28cm1 3/4 kubka
mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 kubka
parmezanu - startego na tarce o drobnych oczkach125g bardzo zimnego
masła, pokrojonego na kawałeczkimała łyżeczka
soli1
żółtko1 łyżka
wody1 łyżka
soku z cytrynynadzienie:pęczek bot
winy ( 3-4
buraki dość spore )2
ziemniaki średnie
młode2 łyżki
octu balsamicznego2 łyżki
cukru brązowego30g
masła2-3 łyżki
oliwysól,
pieprztymianek świeżyspory kawałek
sera bryndza1-2 plasterki
szynki długodojrzewającej ( opcjonalnie )

Jak zrobiłam:spód:1.
Mąkę z
solą połączyłam z
masłem pokrojonym w kawałki rozcierając palcami aż masa przysłała kruszonkę. Dodałam
parmezan, wymieszałam,
potem żółtko,
wodę i
sok z cytryny i szybko wyrobiłam ciasto, żeby było jednolite.2. Uformowałam kulę, zawinęłam ją w folię i włożyłam do lodówki na 30 minut.Formę z ruchomym dnem wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam nim dokładnie spód formy. Nakłułam w kilku miejscach. Włożyłam do zamrażalnika na 10 minut, aż spód całkowicie stwardniał.3. Piekłam w 180'C przez 20 minut, aż było złociste.nadzienie:1. Umyte
buraki i
ziemniaki zawinęłam w folię aluminiową i piekłam w 200'C aż były miękkie,
ziemniaki około 20 minut,
buraki chwilę dłużej. Lekko przestudziłam i pokroiłam w bardzo grube plasterki.2.
Botwinkę - łodygi i liście, umyłam i posiekałam na kawałki 1cm. Na patelni roztopiłam
masło, dodałam
oliwę,
cukier i
ocet. Gotowałam przez 3 minuty cały czas mieszając. Wrzuciłam posiekaną
botwinkę i smażyłam przez 3-4 minuty, aż zmiękła. Doprawiłam
solą i
pieprzem.całość:Na upieczonym spodzie ułożyłam plasterki
buraka i
ziemniaka, doprawiłam
solą i
pieprzem. Polałam karmelizowaną botwiną. Posypałam pokruszoną
bryndzą i ułożyłam na wierzchu kawałki
szynki długodojrzewającej. Posypałam świeżym
tymiankiem.Piekłam przez około 15 minut, aż
bryndza się roztopiła a
szynka podpiekła. Podawałam gorącą.
