Wykonanie
Wcześniej w moim menu
ryby królowały dość rzadko a jeśli już to były to
ryby mrożone albo z puszki. Może i były smaczne, ale czy zdrowe to pewnie niekoniecznie. Uważam, że to najwyższy czas by zakończyć stare przyzwyczajenia i zacząć jeść to co świeże i przede wszystkim zdrowe.Myślę, że gdy zobaczycie przepis i poniższe zdjęcie to zachęci was to do zrobienia tego pysznego dania.Składniki (dla 2 osób):- dorada-
karczoch- 2
żółtka- 50 g rozpuszczonego
masła- 5 łyżeczek
soku z cytryny- 3 łyżki
oliwy z oliwek-
woda- 2 łyżeczki gruboziarnistej
soli-
sól-
pieprzPrzygotowanie:
RYBA: Doradę filetujemy i usuwamy wszystkie ości. Do niewielkiej miski nalewamy pół litra zimnej
wody, wsypujemy
sól gruboziarnistą i wkładamy filety. Zostawiamy w lodówce przez około 20 minut.Po tym czasie osuszamy ręcznikiem papierowym i prószymy
solą oraz
pieprzem. Rozgrzewamy patelnię wraz z
oliwą z oliwek i smażymy filety skórą do dołu do momentu aż skóra będzie ładnie zarumieniona po czym przekładamy na drugą stronę na około minutę.PUREE:
Karczocha obieramy z grubych listków oraz odcinamy łodygę. Gotujemy w wodzie z 3 łyżkami
soku cytrynowego przez około 40 minut. Po ugotowaniu obieramy go i wyciągamy cały miąższ, który następnie miksujemy za pomocą blendera.SOS: Nad gotującą się
wodą układamy metalową miskę.
Żółtka ubijamy na puszystą masę wraz z dwiema łyżkami
wody oraz 2 łyżkami
soku z cytryny. Cały czas ubijając dodajemy rozpuszczone
masło.Na koniec przeprawiamy
solą oraz
pieprzem według uznania.