ßßß Cookit - przepis na 1 sierpnia 2012

1 sierpnia 2012

nazwa

Wykonanie

KUCHNIA UKRAIŃSKA
Kuchnia włoska, hiszpańska czy chińska zyskały u nas dużą sympatię. Wszyscy znamy potrawy takie jak pizza, spaghetti czy sajgonki, które tak przy okazji są przysmakiem koreańskim, a nie chińskim. Czy oprócz barszczu ukraińskiego i pierogów znamy jakieś potrawy z całą pewnością ukraińskie? Ja nie znałabym, gdyby nie warsztaty z Aneliyą Redelbach.
Nie oczekiwałam zbyt wiele po tych warsztatach, kuchnia ukraińska wcale nie wydawała mi się atrakcyjna. Co za zaskoczenie! Kuchnia, jeżeli chodzi o produkty, zbliżona do naszej. Proste, świeże i lekkie przepisy, warte wprowadzenie do menu; ja z pewnością to zrobię, co więcej, zamierzam tę kuchnię zgłębić i rozpracować.
Nie zamierzam podawać Wam wszystkich przepisów, których się nauczyłam, pokażę te potrawy, które zrobiły na mnie największe wrażenie.
To grzanki z bagietki z pastą z pieczonych bakłażanów; bardzo świeża, letnia i oryginalna w smaku pasta, która jest łatwa w przygotowaniu, a którą można zastosować przygotowując przystawki do głównego dania.
Powyżej pasta, a tu przepis Anieli:
Pasta z pieczonych bakłażanów
2 bakłażany
2 papryki, najlepiej żółta i zielona
1 cebula, dość duża
2 pomidory
2 ząbki czosnku
natka pietruszki, drobniutko posiekana
kolendra świeża
olej
sól, pieprz
1. Skropione oliwą bakłażany ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C. Piec przez
30 - 40 minut.
2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobniutko pokroić.
3. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojone pomidory i smażyć aż pomidory
będą miękkie.
4. Upieczone bakłażany i papryki obrać ze skórki, posiekać bardzo drobno i wymieszać z cebulą i
pomidorami.
5. Do gorącej jeszcze pasty dodać czosnek, posiekane pietruszkę i kolendrę. Doprawić solą i pieprzem i
dobrze wymieszać.
Podawać na grzankach, tostach czy świeżym pieczywie. Doskonałe jako przystawka do dania głównego, również do piwa czy wina, obok serów.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2012/08/1-sierpnia-2012.html