Wykonanie
KUCHNIA UKRAIŃSKAKuchnia włoska, hiszpańska czy chińska zyskały u nas dużą sympatię. Wszyscy znamy potrawy takie jak pizza, spaghetti czy sajgonki, które tak przy okazji są przysmakiem koreańskim, a nie chińskim. Czy oprócz barszczu ukraińskiego i pierogów znamy jakieś potrawy z całą pewnością ukraińskie? Ja nie znałabym, gdyby nie warsztaty z Aneliyą Redelbach.Nie oczekiwałam zbyt wiele po tych warsztatach, kuchnia ukraińska wcale nie wydawała mi się atrakcyjna. Co za zaskoczenie! Kuchnia, jeżeli chodzi o produkty, zbliżona do naszej. Proste, świeże i lekkie przepisy, warte wprowadzenie do menu; ja z pewnością to zrobię, co więcej, zamierzam tę kuchnię zgłębić i rozpracować.Nie zamierzam podawać Wam wszystkich przepisów, których się nauczyłam, pokażę te potrawy, które zrobiły na mnie największe wrażenie.
To grzanki z
bagietki z pastą z pieczonych
bakłażanów; bardzo świeża, letnia i oryginalna w smaku pasta, która jest łatwa w przygotowaniu, a którą można zastosować przygotowując przystawki do głównego dania.
Powyżej pasta, a tu przepis Anieli:Pasta z pieczonych
bakłażanów2
bakłażany2
papryki, najlepiej żółta i zielona1
cebula, dość duża2
pomidory2 ząbki
czosnkunatka pietruszki, drobniutko posiekana
kolendra świeża
olejsól,
pieprz1. Skropione
oliwą bakłażany ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C. Piec przez30 - 40 minut.2.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobniutko pokroić.3.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na
oleju, dodać pokrojone
pomidory i smażyć aż
pomidorybędą miękkie.4. Upieczone
bakłażany i
papryki obrać ze skórki, posiekać bardzo drobno i wymieszać z
cebulą i
pomidorami.5. Do gorącej jeszcze pasty dodać
czosnek, posiekane
pietruszkę i
kolendrę. Doprawić
solą i
pieprzem idobrze wymieszać.Podawać na grzankach, tostach czy świeżym
pieczywie. Doskonałe jako przystawka do dania głównego, również do
piwa czy
wina, obok
serów.