Wykonanie
Mięsny wtorekTego typu szaszłyki są charakterystycznym daniem "street food", czyli prostego, szybkiego i poręcznego jedzenia sprzedawanego na ulicach. Uliczne jedzenie jest nieodłącznym elementem wszystkich
tajskich miast, tajskiej kultury i tamtejszego stylu życia. Jedzą i cieszą się nim wszyscy bez względu na poziom społeczny i zamożność. Szaszłyki są bardzo smaczne, miękkie i aromatyczne. Idealnie sprawdza się jako danie główne lub przekąska/przystawka.
Składniki :
2 ząbki
czosnku wycisniete przez praskegarsc świeżej
kolendry drobno posiekanej4 łyżki
sosu rybnego1 łyżka lekkiego
sosu sojowego100ml
mleka kokosowego60ml
oliwy1 łyżka
cukru0,5 łyżeczki
białego pieprzu450g
wieprzowiny (
schabu, można zastąpić
piersią z kurczaka) pokrojonej w cienkie paski (około 0,5cm)
Przygotowanie :W misce połączyć wszystkie składniki marynaty, następnie dodać
mięso i dokładnie wymieszać, aby
mięso pokryło się sosem. Przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut. Przygotować patyczki do szaszłyków i nadziewać na nie
mięso (po dwa kawałki), następnie grillować po kilka minut (2-3) z każdej strony. Podawać np. ze smażonymi
kiełkami fasoli lub ulubioną surówką.
Smacznego !