ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki wieprzowe po tajsku - moo ping

Szaszłyki wieprzowe po tajsku - moo ping

nazwa

Wykonanie

Mięsny wtorek
Tego typu szaszłyki są charakterystycznym daniem "street food", czyli prostego, szybkiego i poręcznego jedzenia sprzedawanego na ulicach. Uliczne jedzenie jest nieodłącznym elementem wszystkich tajskich miast, tajskiej kultury i tamtejszego stylu życia. Jedzą i cieszą się nim wszyscy bez względu na poziom społeczny i zamożność. Szaszłyki są bardzo smaczne, miękkie i aromatyczne. Idealnie sprawdza się jako danie główne lub przekąska/przystawka.
Składniki :
2 ząbki czosnku wycisniete przez praske
garsc świeżej kolendry drobno posiekanej
4 łyżki sosu rybnego
1 łyżka lekkiego sosu sojowego
100ml mleka kokosowego
60ml oliwy
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki białego pieprzu
450g wieprzowiny (schabu, można zastąpić piersią z kurczaka) pokrojonej w cienkie paski (około 0,5cm)
Przygotowanie :
W misce połączyć wszystkie składniki marynaty, następnie dodać mięso i dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się sosem. Przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut. Przygotować patyczki do szaszłyków i nadziewać na nie mięso (po dwa kawałki), następnie grillować po kilka minut (2-3) z każdej strony. Podawać np. ze smażonymi kiełkami fasoli lub ulubioną surówką.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/11/szaszyki-wieprzowe-po-tajsku-moo-ping.html