ßßß Cookit - przepis na GOFRY Z RYŻU I SORGO / BEZ CUKRU, MLEKA, GLUTENU

GOFRY Z RYŻU I SORGO / BEZ CUKRU, MLEKA, GLUTENU

nazwa

Wykonanie

Nie, nie są białe, puchate i rozpływające się w ustach.
Takich cudów nie ma. ;)
Zresztą dziś, po lekturze o tradycji wypieków chlebowych, już inaczej patrzę na "ciastowe dziurki".
Wiedzieliście że kiedyś (kilkadziesiąt lat temu) chleb wypieczony ze zbyt dużą zawartością powietrza (czytaj: taki jaki lubimy dziś, puszysty, nadmuchany) był traktowany jako błąd w sztuce piekarniczej? "Po cóż zjadać powietrze?" - mawiano...
Hmmm.
Ale wróćmy do gofrów. Dla młodego człowieka pozbawionego (siłom matczynom, odgórnie narzuconom ;) ) puchatej pszennej mąki a teraz wszelakiej mąki glutenowej, takie gofry to frajda i spełnienie.
A że ukręcone ze zdrowych składników bez dodatków typu proszki do pieczenia oraz bez cukru i kazeiny a na dodatek jednak TROCHĘ urosły (!!!), to już moja satysfakcja pełna.
Podano z sosem z miodu arbuzowego!
Voila!
:)
Składniki (na trzy nieduże gofry):
mąka z ryżu (3 łyżki kopiaste)
mąka z sorgo (2 spore łyżki)
jajko
ksylitol (1-2 łyżki, do smaku)
woda gazowana lub mleko roślinne (do uzyskania lżejszej konsystencji)
olej kokosowy nierafinowany (2-3 łyżki)
Wykonanie:
Mąki, jajko, olej oraz ksylitol zmiksuj na jednolitą masę dodając, jeśli zajdzie taka potrzeba, 1 - 2 łyżki wody tak by uzyskać puszystą, gęstą (nie za gęstą ;) ) masę.
Wylej masę na wysmarowaną olejem kokosowym gofrownicę, upiecz gofry i od razu podawaj.
Smacznego!
Ciao!
:)
Źródło:http://smakoterapia.blogspot.com/2013/05/gofry-z-ryzu-i-sorgo-bez-cukru-mleka.html