ßßß Cookit - przepis na Konopne kokosanki z daktylami, bez zbóż i glutenu

Konopne kokosanki z daktylami, bez zbóż i glutenu

nazwa

Wykonanie

Może te kokosanki nie są urodziwe, natomiast można się w nich rozsmakować. Przygotowanie jest banalnie proste, a pieczenie szybkie, więc można je wyczarować nawet wtedy, gdy goście są już za progiem. Mąka konopna zawiera sporo białka, kokos również jest energetyczny i sycący, więc szybko zaspokoimy głód słodyczy.
Składniki (na 18 ciasteczek)
1 szklanka mąki konopnej
1 szklanka suszonych daktyli
1 szklanka wiórków kokosowych
¼ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
1-2 łyżki miodu, słodu ryżowego lub ksylitolu
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym
Przygotowanie
Sypkie składniki wymieszać z misce. Daktyle zalać wrzątkiem na kilkanaście minut, odcedzić wodę i posiekać na drobne kawałki. Do sypkich składników dodać miód, posiekane daktyle lub inny dodatek słodzący, olej kokosowy i wbić jaja. Wyrobić drewnianą łyżką, aby powstała jednolita masa. Uformować w dłoniach kulki (można je lekko spłaszczać) i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C na środkową półkę i piec przez około 12 minut.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/04/konopne-kokosanki-z-daktylami-bez-zboz.html