Wykonanie
Batoników
musli jeszcze u nas nie było.Arcy zdrowy skład, proste wykonanie i radość wspólnego pałaszowania słodkości z Dziecięciem.Pełen komplet! :)Zapraszamy na małe co nieco bez dodatku
cukru, bez
nabiału i glutenu.Słodkie przekąski które z powodzeniem mogą zastąpić drugie a nawet pierwsze śniadanie (skład taki jak w przypadku granoli
śniadaniowej), idealne do piknikowego koszyczka albo na przekąskę podczas weekendowych rodzinnych wypadów.Bardzo je lubimy!I mali i duzi.:)
Składniki:
płatki gryczane (1/2 szklanki)
płatki jaglane (1/2 szklanki)
ksylitol lub
miód lub słód (np
daktylowy,
syrop klonowy itp) do smaku (u nas 3-4 łyżki)
pestki słonecznika (1/2 szklanki)
pestki dyni (1/2 szklanki)
sezam niełuskany (1/3 szklanki)len złocisty (1/2 szklanki - w tym połowa zmielona na
mąkę)
olej kokosowy nierafinowany (1/3 szklanki)Wykonanie:Na patelni, na niewielkim ogniu, podgrzej do postaci płynnej
ksylitol (
miód lub słód lub ich mix) i delikatnie zredukuj. Dołóż
olej kokosowy i porządnie wymieszaj. Wrzuć wszystkie pozostałe składniki, zdejmij z ognia i połącz w gęstą, dokładnie oklejoną słodem i
olejem masę.Wyłóż płaskie naczynie do zapiekania papierem do pieczenia dobrej jakości, posmaruj suto
olejem kokosowym i ułóż nań ciasno, dociskając maczanymi w wodzie palcami, masę. Nasza masa zapełniła blaszkę o wymiarach ok. 28 cm x 18 cm. Grubość ok 0,5 cm. Oczywiście możecie dowolnie żonglować grubością batoników (łatwiej je później kroić, są mniej kruche).Następnie upiecz całość w temperaturze 165 stopni (czas pieczenia ok. 30 minut, uwaga, łatwo się przypala!). Po ostudzeniu (ważne, nieco zmięknie krucha masa), pokrój zapieczony prostokąt bardzo
ostrym nożem w zgrabne
wafelki.
Gotowe!Smacznego!Ciao!:)