ßßß Cookit - przepis na Szarlotka miodowa na bananowo – kokosowym spodzie

Szarlotka miodowa na bananowo – kokosowym spodzie

nazwa

Wykonanie

Szarlotka to znany temat i przeważnie bardzo prosty. Zawsze się udaje i po jednym kawałku nie musimy się martwić, że przesadzamy, o ile nie zjemy całego ciasta na raz. Jabłka nie są bardzo słodkie, a czekolada dodaje niecodziennego smaku. Jest jabłkowo - cynamonowo, bezglutenowo, bezmlecznie i pysznie. Pracy jest mało, a smakołyku wystarczy dla wielu gości.
Składniki (na formę o przekroju 25-30 cm)
1 szklanka mąki kokosowej
3 jaja
¼ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
2 duże dojrzałe banany
2- 3 łyżki miodu lub zmiksowanych daktyli
Nadzienie
5 dużych jabłek np. szara reneta
2-3 łyżki miodu lub nierafinowanego cukru, ksylitolu
cynamon
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady (u mnie 85 % kakao)
Przygotowanie
Jabłka obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Wymieszać z miodem i cynamonem. Czekoladę grubo posiekać nożem.
Banany zmiksować z jajami i miodem. Dodać olej kokosowy i cały czas mieszając, powoli wsypywać mąkę kokosową. Dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć lepką konsystencję, podobną do gęstego puree ziemniaczanego. Wyłożyć ciasto do formy i ugnieść łyżką lub dłonią równą warstwę. Wyłożyć jabłka i również je lekko "ugnieść", aby ładnie się zapiekły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
˚ C na środkowa półkę i piec przez około 35 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik i posypać wierzch szarlotki grubo posiekaną czekoladą. Zapiekać w tej samej temperaturze jeszcze 10-15 minut, aż czekolada się lekko rozpuści.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/03/szarlotka-miodowa-na-bananowo-kokosowym.html