ßßß Cookit - przepis na Batoniki śniadaniowe (bezglutenowe, wegańskie)

Batoniki śniadaniowe (bezglutenowe, wegańskie)

nazwa

Wykonanie

Znalazłam wreszcie chwilę na podzielenie się z Wami pysznym, chrupiącym przepisem na batoniki. Są zdrowe, smaczne, wspaniale chrupiące no i bardzo pożywne. Wypełniają je same zdrowe składniki bez zbędnych dodatków, trans tłuszczów i rafinowanego cukru.
Można je śmiało spałaszować na śniadanie, jak również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy, a że sezon majówkowy to bez zastanawiania zapakujmy je do plecaka na wędrówkę czy piknik.
Zachęcam serdecznie:)
Składniki:
płatki jaglane (1/2 szklanki)
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka całych ziaren siemienia lnianego
2 - 3 łyżki syropu daktylowego (można dać miód)
pestki słonecznika (1/2 szklanki)
pestki dyni lub melona (1/2 szklanki)
sezam niełuskany (1/4 szklanki)
nieduża garść całych migdałów oraz płatków migdałowych
garść orzechów nerkowca
kopiasta łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Na patelni, na niewielkim ogniu, podgrzewamy olej kokosowy, syrop daktylowy lub miód, do uzyskania płynnej konsystencji. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dobrze mieszamy aby nasiona i orzechy oblepiły się olejem i syropem. Po około minucie zdejmujemy z gazu i przygotowujemy formę do pieczenia.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy olejem kokosowym. Następnie wykładamy na nią przygotowaną wcześniej mieszankę, dobrze dociskając łyżką bądź rękoma aby masa równomiernie się rozprowadziła.
Ja użyłam formy 21cm na 28cm a grubość batoników była około 7mm.
Tak przygotowaną masę pieczemy w temperaturze 140 0 C przez około 30 minut. Po tym czasie blaszkę wyciągamy i kroimy ciasto na podłużne batoniki za nim zastygnie.
Batoniki można przechowywać do kilku dni w szczelnie zamkniętym naczyniu.
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2014/05/batoniki-sniadaniowe-bezglutenowe.html