Wykonanie

Składniki dla czterech osób, w tym jeden Niemowlak ;)3 udka zagrodowego
kurczaka1 szklanka
bulionu z zagrodowego
kurczaka1 szklanka
ryżu basmati2 szklanki
wody1/4 pieczonej dyni makaronowej2 różyczki
kalafiora, starte na grubej tarce4 różyczki
brokuła, starte na grubej tarce1
marchewka, starta na grubej tarce2 małe
cebule, czerwone, w kosteczkęsporo świeżego
kopru, posiekanego2 ząbki
czosnku, w plasterki2 łyżki
suszonych moreli (ja mam swoje; są twarde, dlatego najpierw zalewam je wrzatkiem na kilka minut)
przyprawy: świeżo mielony
pieprz, kumin,
kurkuma,
kardamon,
imbirsos sojowy Tamariłyżeczka skórki startej z
cytryny
Udka umyć, osuszyć i natrzeć mieszanką
sosu sojowego,
oliwy i świeżo mielonego
pieprzu. Odstawić na czas przygotowania warzyw i
ryżu.
Ryż opłukać po bieżącą
wodą, aż będzie szklista. Zalać dwiema szklankami
wody, lekko posolić i zagotować. Zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu, aż wchłonie cały płyn. Wymieszać z
cytrynową skórką, przykryć i odstawić na czas przygotowania warzyw.
Kalafior,
brokuły,
marchew zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać z
cebulą, czosnkeim,
przyprawami i
sosem sojowym. Na końcu dodać
ryż i
dynię. Warzywami wyłożyć naczynię do zapiekania (ja użyłam tadżin), na nich doprawione udka, całość zalać
bulionem (wlewać tak, żeby nie zmyć marynaty z udek). Piec z termoobiegiem przez dwie i pół godziny w 160 stopniach (można zajrzeć po dwóch i sprawdzić kuraka, bo warzywa na pewno będą dobre). Podać posypane listkami
kolendry lub
natki.