Wykonanie
Tym razem przepis podam w etapach, tak jak przebiegała jego realizacja. Przeczytajcie jednak cały zanim zaczniecie iść w moje ślady, może ułatwicie sobie pracę, w którymś momencie, może coś pominiecie, a może dodacie coś od siebie. Z podanych składników zrobiłam sześć porcji, z czego trzy zjadł Wiktor, jedną Kacper, resztą podzieliłam się z mężem :)Polędwiczka:pół
polędwiczkipół łyżeczki
skórki pomarańczowej4 łyżki soku z
pomarańczy1 łyżeczka
musztardy miodowej1 łyżka
sosu sojowego Tamari1 ząbek
czosnkuszczypta świeżo mielonego
pieprzuPolędwiczkę oczyścić z błon, umyć i osuszyć. Pokroić na bardzo cieniutkie plastry. Połączyć wszystkie składniki marynaty i wymieszać z
mięsem. Odstawić na czas przygotowania pozostałych składników.
Naleśniki:1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
wody gazowanej1 szklanka
mleka1/5 szklanki
oleju słonecznikowego1
jajkoszczypta
soli (pominąć dla dzieci)Do miski wsypać
mąkę, zrobić wgłębienie, wbić
jajko, połączyć i stopniowo dolewać
wodę i
mleko. Na końcu wlać
olej, dokładnie wymieszać i odstawić na czas przygotowania pozostałych składników.Farsz
dyniowy:1 malutka
dynia hokkaido2 małe,
czerwone cebule, w kosteczkę10 listków
szałwii1 łyżeczka
skórki pomarańczowejsok z połówki
pomarańczy1 łyżeczka
pieprzu syczuańskiegopół łyżeczki
curry indyjskiego1 łyżka
sosu sojowego Tamari (lub
sól jeśli nie mamy małych dzieci)
Dynię umyć i pokroić na półksiężyce. Usunąć pestki, ułożyć na papierze do pieczenia i piec 40 minut w 200 stopniach. Ostudzić. Pokroić w grubszą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę
oliwy i zeszklić
cebulę z
szałwią. Dodać
dynię, doprawić skórką,
sokiem i
przyprawami.
Jarmuż.6 liściGotować 20 minut w lekko osolonej wodzie (dla dzieci pominąć
sól). Przełożyć do lodowatej
wody, a po minucie osączyć na sicie. Odciąć twarde nerwy.Na suchej patelni usmażyć 6 naleśników. Na każdym rozprowadzić po czubatej łyżce farszu, na nim ułożyć
jarmuż.
Polędwiczki usmażyć na rozgrzanej
oliwie około 3-4 minuty. Przełożyć na
jarmuż. Można posypać wędzonym
twarogiem, startym manchego lub zwinąć bez
sera. Zawinąć w folię aluminiową i podgrzewać 15 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Podać przecięte w połowie.