Wykonanie
Młody jęczmień i nasiona chia to od kilku sezonów modne składniki w zdrowej kuchni. Dopiero uczę się z nimi gotować. I tak jak
szałwię brazylijską lubię i chętnie z nią eksperymentuję, tak zielony,
młody jęczmień ciągle nie wpisuje się w mój smak. Tutaj było inaczej i nawet pierworodny zjadł bez gderania ;)Składniki na 3 porcje:225 g
białego sera1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej (można pominąć, ale wtedy trzeba dać więcej ziemniaczanej)1
jajko1
banan1 łyżka nasion chia1 łyżeczka młodego jęczmienia (dla mnie bez
soli nie jest zjadliwy)szczypta
solido podania, kwaśna
śmietana i
syrop klonowyWszystkie składniki zmiksować. Odstawić na minimum pół godziny, żeby nasiona zaczęły tworzyć
galaretkę. Zagotować wrzątek z odrobiną
soli. Kłaść małe kluseczki. Gotować trzy minuty od wypłynięcia. Podać z kleksem
śmietany i łyżką
syropu klonowego.