Wykonanie
Jesień i zima to
pory roku kiedy bardziej niż zwykle jesteśmy podatni na infekcje, stany zapalne i przeziębienia, zwłaszcza gdy temperatury na zewnątrz nie przekraczają wartości minusowych. Dłużej utrzymujące się wartości powyżej
zera to idealne warunki do rozprzestrzeniania się i rozmnażania wirusów, które mutują sie i często
leki które zwykle nam pomagały na podobne stany zapalne już przestają działać. Mogą pomóc antybiotyki przepisane przez lekarza, ale te wymagają dodatkowo do skutecznego działania wyleżenia grypy w domu przez co najmniej 5 dni (kto na to ma dziś czas???), a warto dodać, że po pierwsze zbyt częste
branie leków antybiotykowych powoduje, że przestają
mieć pożądane działanie na nasz organizm, a po drugie wyniszczają organizm, a niestety mało kto po leczeniu antybiotykowym wspomaga organizm probiotykami, co powoduje że nasza odporność spada i mimo wyleczenia się nadal jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia niż zwykle. W okresie zwiększonej zachorowalności ważne jest abyśmy dbali o dobrą formę – często spacerowali (może warto dać jakiemuś psiakowi dom??) i przebywali na świeżym powietrzu, może trenując
sporty zimowe jak łyżwy, narty czy po prostu od czasu do czasu ulepili bałwana. Udowodniono, że intensywny wysiłek sprawia, że rośnie liczba komórek odpornościowych, stąd dobrze jest 2-3
razy w tygodniu po 45 minut uczestniczyć w zajęciach
fitness, aerobiku, chodzić na basen, siłownię czy taniec. Ważne jest byśmy nie przegrzewali organizmu śpiąc pod pięcioma kołdrami w długiej piżamie i kaloryferze odkręconym na maksa. To niewątpliwie zwiększa podatność na zachorowania i idzie w parze z obniżeniem odporności organizmu. Namawiam również do hartowania organizmu w saunie i na basenie – dobra forma idzie w parze z odpornością. Często jednak bywa tak iż mimo dobrej odporności przebywając w pracy, autobusie czy innym skupisku ludzi jesteśmy narażeni na zarażenie się od nich grypą. W takich sytuacjach powinniśmy zapobiegawczo wspomagać swoj organizm składnikami przeciwzapalnymi i rozgrzewającymi naturalnie występującymi w produktach żywnościowych. Udowodnione działanie przeciwzapalne i rozgrzewające posiadają:
czosnek,
imbir,
cytryna,
maliny,
miód,
czarna porzeczka oraz
kiszona kapusta.
Imbircharakteryzuje mocny
cytrynowy zapach i ostry
palący smak, dzięki
czemu szybko rozgrzewa organizm oraz wspomaga odporność. Jest bogaty w składniki o silnym działaniu przeciw utleniającym oraz działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Naukowo dowiedziono że korzeń
imbiru zawiera skoncentrowaną mieszaninę związków biologicznie czynnych jak
olejki eteryczne,
alkohol oraz gingerol. Związki te podwyższają temperaturę ciała, poprawiają ukrwienie narządów wewnętrznych i skóry. To dzięki imbirowi nasz układ pokarmowy produkuje większe ilości enzymów, wątroba szybciej odtruwa organizm, a szare komórki wydajniej pracują. Gorący
imbirowy napar (np. z dodatkiem
miodu) potrafi zatrzymać rozwijające się przeziębienie! Ciekawostką jest fakt, że to właśnie
imbir zawiera ponad dziesięć składników o działaniu antywirusowym.
Czosnekzawiera witaminy i flawonoidy, które działają bakteriobójczo. Zanim nastała era antybiotyko terapi
czosnek używany był jako ochrona przed chorobami zakaźnymi
Cytryna, sok z
żurawiny,
malin i
czarnej porzeczki.O
woce te stanowią naturalne bogactwo witaminy C, która skutecznie chroni komórki organizmu podczas grypy i przeziębienia dlatego też jej pomoc w zwalczaniu przeziębienia jest nieoceniona. Tworząc zimowe menu dla organizmu należy szukać wszystkich źródeł witaminy C w naturze:
cytryny,
żurawiny,
czarna porzeczka … i wiele innych – to poza dużą porcją przeciwutleniaczy duże wsparcie dla organizmu podczas zimowych infekcji.
Rozmaryncechują właściwości poprawiające krążenie i wzmacniające układ odpornościowy,
rozmaryn poprawia również trawienie.
Kiszona kapustabogata jest w dobroczynne bakterie probiotyczne, które osiedlają się w jelicie wspomagając w ten sposób organizm po antybiotykoterapi.
Kapusta kiszona posiada właściwości oczyszczające organizm, rozgrzewające oraz wzmacniające jego system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Obecność kwasu
mlekowego wytwarzanego podczas fermentacji reguluje
florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii.
Kiszona kapusta stanowi bogate źrodło witaminy C, witaminy E, naturalnych przeciwutleniaczy (karotenoidy i polifenole), bakterii lactobacillus – rozkładajcych
cukry w kwas
mlekowy oraz działających
grzybo- i bakteriobójczo fitoncydów szczególnie polecanych zimą w okresie częstszych niż zwykle infekcjii i zachorowań na grypę.
Miódwzmacniając siły obronne organizmu dobrze wpływa na układ immunologiczny, zawiera dużo witamin i składników mineralnych niezwykle cennych dla naszego organizmu. W składzie
miodu znajdziemy substancje aktywne biologicznie takie jak inhibina, rutyna (składnik wielu
leków przeciwzapalnych) oraz enzymy. Ponadto
miód posiada działanie zapobiegawcze co sprawia, że spożywając łyżeczkę
miodu dziennie (np. do
herbaty) jest w stanie uchronić nas przed przeziębieniem.W okresie infekcji warto do codziennego menu wprowadzić produkty które w naturalny sposób wspomagają odporność organizmu,
mowa tu o fermentowanych napojach
mlecznych takich jak
kefir,
maślanka czy
jogurty – produktach zawierających bakterie probiotyczne. Probiotyki, to żywe drobnoustroje, które bardzo korzystnie wpływają na organizm, poprawiając czynności układu odpornościowego, pomagają organizmowi zwalczać bakterie chorobotwórcze. O ich skuteczności świadczy zastosowanie w czasie i po kuracji antybiotykami. To właśnie probiotyki odpowiadają za odbudowę i prawidłowe funkcjonowanie
flory bakteryjnej.Domowy
syrop na przeziębienieSkładniki:3 łyżki
miodusok z 2
cytryn2 ząbki
czosnkuCzosnek drobno siekamy i ucieramy w moździerzu z niewielką ilością
soku z cytryny do otrzymania jednolitej, gładkiej masy. Następnie masę
czosnkową łączymy z pozostałym
sokiem z cytryn oraz
miodem. Całość dokładnie i energicznie mieszamy aż do uzyskania konsystencji
syropu. Przelewamy do słoiczka. Zapobiegawczo przed infekcją codziennie rano spożywamy jedną łyżeczkę.Jeżeli dodatkowo męczy nas kaszel do
syropu można dodać utartą
cebulą (w stosunku do
czosnku 1:1), która posiada właściwości hamujące kaszel, należy jednak pamiętać, że ze wszystkich składników
syropu cebula fermentuje najszybciej dlatego
syrop z
cebulą należy spożyć w przeciągu 2-3 dni.
Herbatka rozgrzewającaSkładniki dla dwóch osób:0,5 litra
wody2 łyżeczki zielonej
herbatykawałek świeżego
imbiru (około 2-3 cm)2 łyżki
miodupół
cytryny2 gałązki świeżego
rozmarynuDo rondla wlewamy pół litra
wody, dodajemy plastry
imbiru, startą skórkę z połowy
cytryny i
rozmaryn. Całość gotujemy 10 minut na małym ogniu. Napar cedzimy i odstawiamy aż trochę wystygnie (do temp. około 70 st.C). Zaparzacz z dwiema łyżeczkami zielonej
herbaty wkładamy do imbryczka i zalewamy wcześniej przygotowanym naparem. Parzymy 3 minuty. Na koniec dodajemy 2 łyżki
miodu i sok wyciśnięty z połowy
cytryny.Rozgrzewającą
herbatkę przelewamy do filiżanek i dekorujemy plastrem
cytryny i świeżym
rozmarynem.