ßßß Cookit - przepis na NATURALNE ANTYBIOTYKI

NATURALNE ANTYBIOTYKI

nazwa

Wykonanie

Jesień i zima to pory roku kiedy bardziej niż zwykle jesteśmy podatni na infekcje, stany zapalne i przeziębienia, zwłaszcza gdy temperatury na zewnątrz nie przekraczają wartości minusowych. Dłużej utrzymujące się wartości powyżej zera to idealne warunki do rozprzestrzeniania się i rozmnażania wirusów, które mutują sie i często leki które zwykle nam pomagały na podobne stany zapalne już przestają działać. Mogą pomóc antybiotyki przepisane przez lekarza, ale te wymagają dodatkowo do skutecznego działania wyleżenia grypy w domu przez co najmniej 5 dni (kto na to ma dziś czas???), a warto dodać, że po pierwsze zbyt częste branie leków antybiotykowych powoduje, że przestają mieć pożądane działanie na nasz organizm, a po drugie wyniszczają organizm, a niestety mało kto po leczeniu antybiotykowym wspomaga organizm probiotykami, co powoduje że nasza odporność spada i mimo wyleczenia się nadal jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia niż zwykle. W okresie zwiększonej zachorowalności ważne jest abyśmy dbali o dobrą formę – często spacerowali (może warto dać jakiemuś psiakowi dom??) i przebywali na świeżym powietrzu, może trenując sporty zimowe jak łyżwy, narty czy po prostu od czasu do czasu ulepili bałwana. Udowodniono, że intensywny wysiłek sprawia, że rośnie liczba komórek odpornościowych, stąd dobrze jest 2-3 razy w tygodniu po 45 minut uczestniczyć w zajęciach fitness, aerobiku, chodzić na basen, siłownię czy taniec. Ważne jest byśmy nie przegrzewali organizmu śpiąc pod pięcioma kołdrami w długiej piżamie i kaloryferze odkręconym na maksa. To niewątpliwie zwiększa podatność na zachorowania i idzie w parze z obniżeniem odporności organizmu. Namawiam również do hartowania organizmu w saunie i na basenie – dobra forma idzie w parze z odpornością. Często jednak bywa tak iż mimo dobrej odporności przebywając w pracy, autobusie czy innym skupisku ludzi jesteśmy narażeni na zarażenie się od nich grypą. W takich sytuacjach powinniśmy zapobiegawczo wspomagać swoj organizm składnikami przeciwzapalnymi i rozgrzewającymi naturalnie występującymi w produktach żywnościowych. Udowodnione działanie przeciwzapalne i rozgrzewające posiadają: czosnek, imbir, cytryna, maliny, miód, czarna porzeczka oraz kiszona kapusta.
Imbir
charakteryzuje mocny cytrynowy zapach i ostry palący smak, dzięki czemu szybko rozgrzewa organizm oraz wspomaga odporność. Jest bogaty w składniki o silnym działaniu przeciw utleniającym oraz działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Naukowo dowiedziono że korzeń imbiru zawiera skoncentrowaną mieszaninę związków biologicznie czynnych jak olejki eteryczne, alkohol oraz gingerol. Związki te podwyższają temperaturę ciała, poprawiają ukrwienie narządów wewnętrznych i skóry. To dzięki imbirowi nasz układ pokarmowy produkuje większe ilości enzymów, wątroba szybciej odtruwa organizm, a szare komórki wydajniej pracują. Gorący imbirowy napar (np. z dodatkiem miodu) potrafi zatrzymać rozwijające się przeziębienie! Ciekawostką jest fakt, że to właśnie imbir zawiera ponad dziesięć składników o działaniu antywirusowym.
Czosnek
zawiera witaminy i flawonoidy, które działają bakteriobójczo. Zanim nastała era antybiotyko terapi czosnek używany był jako ochrona przed chorobami zakaźnymi
Cytryna, sok z żurawiny, malin i czarnej porzeczki.
O woce te stanowią naturalne bogactwo witaminy C, która skutecznie chroni komórki organizmu podczas grypy i przeziębienia dlatego też jej pomoc w zwalczaniu przeziębienia jest nieoceniona. Tworząc zimowe menu dla organizmu należy szukać wszystkich źródeł witaminy C w naturze: cytryny, żurawiny, czarna porzeczka … i wiele innych – to poza dużą porcją przeciwutleniaczy duże wsparcie dla organizmu podczas zimowych infekcji.
Rozmaryn
cechują właściwości poprawiające krążenie i wzmacniające układ odpornościowy, rozmaryn poprawia również trawienie.
Kiszona kapusta
bogata jest w dobroczynne bakterie probiotyczne, które osiedlają się w jelicie wspomagając w ten sposób organizm po antybiotykoterapi. Kapusta kiszona posiada właściwości oczyszczające organizm, rozgrzewające oraz wzmacniające jego system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Obecność kwasu mlekowego wytwarzanego podczas fermentacji reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii. Kiszona kapusta stanowi bogate źrodło witaminy C, witaminy E, naturalnych przeciwutleniaczy (karotenoidy i polifenole), bakterii lactobacillus – rozkładajcych cukry w kwas mlekowy oraz działających grzybo- i bakteriobójczo fitoncydów szczególnie polecanych zimą w okresie częstszych niż zwykle infekcjii i zachorowań na grypę.
Miód
wzmacniając siły obronne organizmu dobrze wpływa na układ immunologiczny, zawiera dużo witamin i składników mineralnych niezwykle cennych dla naszego organizmu. W składzie miodu znajdziemy substancje aktywne biologicznie takie jak inhibina, rutyna (składnik wielu leków przeciwzapalnych) oraz enzymy. Ponadto miód posiada działanie zapobiegawcze co sprawia, że spożywając łyżeczkę miodu dziennie (np. do herbaty) jest w stanie uchronić nas przed przeziębieniem.
W okresie infekcji warto do codziennego menu wprowadzić produkty które w naturalny sposób wspomagają odporność organizmu, mowa tu o fermentowanych napojach mlecznych takich jak kefir, maślanka czy jogurty – produktach zawierających bakterie probiotyczne. Probiotyki, to żywe drobnoustroje, które bardzo korzystnie wpływają na organizm, poprawiając czynności układu odpornościowego, pomagają organizmowi zwalczać bakterie chorobotwórcze. O ich skuteczności świadczy zastosowanie w czasie i po kuracji antybiotykami. To właśnie probiotyki odpowiadają za odbudowę i prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej.
Domowy syrop na przeziębienie
Składniki:
3 łyżki miodu
sok z 2 cytryn
2 ząbki czosnku
Czosnek drobno siekamy i ucieramy w moździerzu z niewielką ilością soku z cytryny do otrzymania jednolitej, gładkiej masy. Następnie masę czosnkową łączymy z pozostałym sokiem z cytryn oraz miodem. Całość dokładnie i energicznie mieszamy aż do uzyskania konsystencji syropu. Przelewamy do słoiczka. Zapobiegawczo przed infekcją codziennie rano spożywamy jedną łyżeczkę.
Jeżeli dodatkowo męczy nas kaszel do syropu można dodać utartą cebulą (w stosunku do czosnku 1:1), która posiada właściwości hamujące kaszel, należy jednak pamiętać, że ze wszystkich składników syropu cebula fermentuje najszybciej dlatego syrop z cebulą należy spożyć w przeciągu 2-3 dni.
Herbatka rozgrzewająca
Składniki dla dwóch osób:
0,5 litra wody
2 łyżeczki zielonej herbaty
kawałek świeżego imbiru (około 2-3 cm)
2 łyżki miodu
pół cytryny
2 gałązki świeżego rozmarynu
Do rondla wlewamy pół litra wody, dodajemy plastry imbiru, startą skórkę z połowy cytryny i rozmaryn. Całość gotujemy 10 minut na małym ogniu. Napar cedzimy i odstawiamy aż trochę wystygnie (do temp. około 70 st.C). Zaparzacz z dwiema łyżeczkami zielonej herbaty wkładamy do imbryczka i zalewamy wcześniej przygotowanym naparem. Parzymy 3 minuty. Na koniec dodajemy 2 łyżki miodu i sok wyciśnięty z połowy cytryny.
Rozgrzewającą herbatkę przelewamy do filiżanek i dekorujemy plastrem cytryny i świeżym rozmarynem.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/przepis/wlasciwosci-naturalnych-antybiotykow