Wykonanie
Fenomenem tych placków są starte na średnich oczkach tarki jarzynowej
ziemniaki, kojarzone ze szwajcarskimi plackami rosti właśnie ze względu na sposób rozdrobnienia
ziemniaków. Tradycyjne rosti to duży ziemniaczany placek z reguły sporządzany z podgotowanych i startych na dużych lub średnich oczkach
ziemniaków z dodatkami.Masa na placki z grubo startych
ziemniaków nie wymaga dodatku
mąki – co stanowi dobrą alternatywę dla osób na diecie bezglutenowej, lub ewentualny mały jej dodatek aby masa była bardziej zwarta i syta można zastąpić np.
mąką kukurydzianą lub
słonecznikową.Wszystkich fanów moich placków ujmował zawsze ich bardzo intensywny, żółty kolor, a to za sprawą jaj i
śmietany, które dodane od razu po starciu
ziemniaków hamują procesy utleniania, które zachodzą w
ziemniaku powodując tym samym zatrzymanie ciemnienia masy na placki. Dodatek
majeranku i
cebuli nadaje im wyrazistego smaku, a
marchewka wzbogaca je o dodatkowe wartości odżywcze.Do sporządzenia mojej wersji placków potrzebne będą:1 kg
ziemniaków1
cebula1 – 2
marchewki3
jajka2 łyżki
śmietany kwaśnej12% lub
jogurtu naturalnegoewentualnie jeśli masa nie będzie zwarta 2 łyżki
mąki pszennej z pełnego przemiału (alternatywnie dla bezglutenowców – kukurydzianej lub słonecznikowej)1 łyżeczka
solipieprz do smakuPodane ilości wystarczą do sporządzenia około 17 średniej wielkości placków.Placki ziemniaczane rostiPRZEPIS
Ziemniaki i
marchewkę myjemy, obieramy i płuczemy. Następnie ścieramy je na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Odsączamy z soku i szybko, za nim
ziemniaki zaczną ciemnieć wbijamy do nich 3
jajka oraz dodajemy
śmietanę lub
jogurt naturalny, wszystko dokładnie mieszamy.
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Do masy ziemniaczanej dodajemy 2 łyżki
mąki oraz
cebulę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy
majerankiem,
pieprzem i
solą.Placki ziemniaczane smażymy na patelni do naleśników, dzięki
czemu zużyjemy o połowę mniej tłuszczu. Jeśli taką nie dysponujemy to pamiętajmy aby po usmażeniu placków dobrze je odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiernej ilości tłuszczu.Podajemy z kwaśną
śmietaną,
sosem czosnkowym,
bazyliowym lub
koperkowym. Placki stanowią rónież dobry dodatek do dań
mięsnych w różnych sosach. Świetnie smakują z
wędzonym łososiem oraz pastą z
suszonych pomidorów.