Wykonanie
Wiosna to czas na zbiory działkowego szczawiu, choć w
sumie mamy go do Jesieni, bo ścięty szybko odrasta. Jest wiele przepisów na zupę szczawiową. Dzisiaj proponuję małą, ale bardzo smaczną jej innowację, a mianowicie dodatek świeżego tartego
chrzanu.
Składniki:700 g świeżego szczawiu3 łyżki świeżego tartego
chrzanu500 g
żeberek wieprzowych1
marchewka1 mała
cebula3 nieduże
ziemniakisól i
pieprz do smakuDodatkowo:4
jajka ugotowane na twardosłodka
śmietanaSposób przygotowania:
Żeberka umyć i pokroić w paski po kości, wrzucić do garnka, zalać 1,5 l zimnej
wody, dodać pokrojona w kostkę
marchewkę,
cebulę i gotować przez 30 minut. Po tym czasie dorzucić pokrojone w kostkę
ziemniaki. Gotować aż będą prawie miękkie. Na koniec dodać pokrojony
szczaw i gotować kolejne 10-15 minut. Doprawić
solą,
pieprzem i startym na drobnej tarce
chrzanem. Zdjąc garnek z palnika i wlać
smietanę.
Jajka ugotować na twardo, dwa zetrzeć na tarce i dodać do zupy , pozostałe pozostawić do dekoracji talerza. Zupę podawać z
jajkiem i wkładką
mięsną... Smacznego.