ßßß Cookit - przepis na Zupa szczawiowa z chrzanem na żeberkach

Zupa szczawiowa z chrzanem na żeberkach

nazwa

Wykonanie

Wiosna to czas na zbiory działkowego szczawiu, choć w sumie mamy go do Jesieni, bo ścięty szybko odrasta. Jest wiele przepisów na zupę szczawiową. Dzisiaj proponuję małą, ale bardzo smaczną jej innowację, a mianowicie dodatek świeżego tartego chrzanu.
Składniki:
700 g świeżego szczawiu
3 łyżki świeżego tartego chrzanu
500 g żeberek wieprzowych
1 marchewka
1 mała cebula
3 nieduże ziemniaki
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
4 jajka ugotowane na twardo
słodka śmietana
Sposób przygotowania:
Żeberka umyć i pokroić w paski po kości, wrzucić do garnka, zalać 1,5 l zimnej wody, dodać pokrojona w kostkę marchewkę, cebulę i gotować przez 30 minut. Po tym czasie dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż będą prawie miękkie. Na koniec dodać pokrojony szczaw i gotować kolejne 10-15 minut. Doprawić solą, pieprzem i startym na drobnej tarce chrzanem. Zdjąc garnek z palnika i wlać smietanę. Jajka ugotować na twardo, dwa zetrzeć na tarce i dodać do zupy , pozostałe pozostawić do dekoracji talerza. Zupę podawać z jajkiem i wkładką mięsną... Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/06/zupa-szczawiowa-z-chrzanem-na-zeberkach.html