Wykonanie

Omlet ze
szpinakiem to świetna propozycja lekkiego i pożywnego śniadania. Dodatek
bazylii – która ma m.in. działanie łagodzące wzdęcia sprawia, że nasz żołądek lekko znosi proces smażenia. W dodatku dodając warzywa do omletu wzbogacamy nasz jadłospis w witaminy oraz
sole mineralne zawarte w
świeżym szpinaku, pomidorach i rzeżusze.Do przygotowania omletu potrzebne będą:2
jajka25 g
świeżego szpinaku1 mały
pomidorgarść świeżej
rzeżuchy1 łyżka
masłabazyliasól,
pieprzJajka dokładnie myjemy i wybijamy do miski. Dodajemy 2 łyżki
wody gazowanej,
sól,
pieprz i 1 łyżeczkę suszonej
bazylii i calość dokładnie roztrzepujemy.
Szpinak (całe liście) myjemy i osuszamy. Przekładamy do roztrzepanych jaj. Wszystko dokładnie mieszamy.Omlet smażymy na rozgrzanej patelni na łyżce
masła.Gdy jedna strona się zrumieni przekładamy omlet na drugą stronę i chwilę trzymamy na ogniu tak by ścięło się
białko.Omlet przekładamy na talerz. Serwujemy gorący ze świeży
pomidorem w plastrach oraz posypany
rzeżuchą lub
bazylią.
