Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Grillowane kanapki z nutą ...Lekka pasta kanapkowa z nutą ... »Od dziecka uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki. Do dziś pamiętam jak z wielką niecierpliwością czekałam, aż mama postawi na
stole moje ukochane ciasto. A
potem były już tylko zachwyty i ... prośba o kolejny kawałek. Teraz to ja
stoję za blatem kuchennym i przygotowuje sernikowe pyszności dla moich pociech. Dziś zaserwowałam im
śmietankowy sernik na zimno z
galaretką i
owocami. Mój sernik jest delikatny i prosty w wykonaniu. Nadaje się znakomicie do
kawy lub
herbaty, a nawet na przyjęcie... choć nie ma w nim normalnego
sera. Zamiast
sera używam
jogurtów lub
serków homogenizowanych. Ale zapewniam, że Wasi goście nawet się nie zorientują ;)Jeśli jednak wolelibyście pyszny sernik na bazie
sera twarogowego polecam Wam przepis na "
Brzoskwiniowo-
ananasowy sernik na zimno" . Wykonanie jest równie proste, a do tego sernik zachwyca mnóstwem soczystych
owoców. Spróbujcie - idealny na deser lub przyjęcie.Zostawiam Was z dwoma przepisami. Smacznego.
Składniki: (na blachę o średnicy 24 lub mniejsza)500 g
jogurtu naturalnego typu greckiego lub innego bardzo gęstego (opcjonalnie 500 g
serka homogenizowanego np.
waniliowego)3 łyżki
cukru3/4 łyżki
cukru wanilinowego250 ml
śmietanki 36% (bardzo mocno schłodzonej)2 3/4 łyżki
żelatyny (płaskie) + 1/2 szklanki wrzątku1/2 opakowania okrągłych
biszkoptów (około 90 g)opcjonalnie2
galaretki o smaku
cytrynowym + około 950 ml
wody do rozpuszczeniadowolne małe
owoce - u mnie 2 łyżki mrożonych
jagódPrzygotowanie:Najpierw przygotowujemy tortownicę. Na dnie tortownicy układamy szczelnie
biszkopty. Dla bezpieczeństwa polecam wcześniej wyłożyć tortownicą np. folią aluminiową, aż do brzegów tortownicy.Najpierw przygotowujemy bazę zagęszczającą -
żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku wraz z
cukrem i
cukrem wanilinowym. Odstawiamy do przestudzenia.Wyciągamy z lodówki dobrze schłodzone opakowanie
śmietanki 36% i ubijamy na sztywno.Do dokładnie ubitej
śmietanki 36% dodajemy powoli
jogurty i przygotowaną wcześniej
żelatynę. Łączymy wszytko dokładnie, ale delikatnie drewnianą łyżką (nie mikserem!).Masę wylewamy delikatnie i powoli na przygotowany wcześniej spód z
biszkoptów. Tak przygotowany sernik wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie sprawdzamy czy nasz sernik odpowiednio stężał.Jeśli tak na wierzch układamy dowolnie wybrane
owoce (u mnie są to mrożone
jagody).Przygotowujemy
cytrynową galaretkę. Rozpuszczamy 2
galaretki w 950 ml
wody. Ilość
wody została zmniejszona do sugerowanej przez producenta, aby
galaretka była gęstsza i szybciej stężała.Wystudzoną
galaretkę (lekko już tężejącą) wylewamy ostrożnie na nasz sernik. Znów wkładamy do lodówki. Gdy
galaretka stężeje ciasto można podawać.
Smacznegoczwartek, 17 września 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog