ßßß Cookit - przepis na Śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami

Śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Grillowane kanapki z nutą ...
Lekka pasta kanapkowa z nutą ... »
Od dziecka uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki. Do dziś pamiętam jak z wielką niecierpliwością czekałam, aż mama postawi na stole moje ukochane ciasto. A potem były już tylko zachwyty i ... prośba o kolejny kawałek. Teraz to ja stoję za blatem kuchennym i przygotowuje sernikowe pyszności dla moich pociech. Dziś zaserwowałam im śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami. Mój sernik jest delikatny i prosty w wykonaniu. Nadaje się znakomicie do kawy lub herbaty, a nawet na przyjęcie... choć nie ma w nim normalnego sera. Zamiast sera używam jogurtów lub serków homogenizowanych. Ale zapewniam, że Wasi goście nawet się nie zorientują ;)
Jeśli jednak wolelibyście pyszny sernik na bazie sera twarogowego polecam Wam przepis na "Brzoskwiniowo-ananasowy sernik na zimno" . Wykonanie jest równie proste, a do tego sernik zachwyca mnóstwem soczystych owoców. Spróbujcie - idealny na deser lub przyjęcie.
Zostawiam Was z dwoma przepisami. Smacznego.
Składniki: (na blachę o średnicy 24 lub mniejsza)
500 g jogurtu naturalnego typu greckiego lub innego bardzo gęstego (opcjonalnie 500 g serka homogenizowanego np. waniliowego)
3 łyżki cukru
3/4 łyżki cukru wanilinowego
250 ml śmietanki 36% (bardzo mocno schłodzonej)
2 3/4 łyżki żelatyny (płaskie) + 1/2 szklanki wrzątku
1/2 opakowania okrągłych biszkoptów (około 90 g)
opcjonalnie
2 galaretki o smaku cytrynowym + około 950 ml wody do rozpuszczenia
dowolne małe owoce - u mnie 2 łyżki mrożonych jagód
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy tortownicę. Na dnie tortownicy układamy szczelnie biszkopty. Dla bezpieczeństwa polecam wcześniej wyłożyć tortownicą np. folią aluminiową, aż do brzegów tortownicy.
Najpierw przygotowujemy bazę zagęszczającą - żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Odstawiamy do przestudzenia.
Wyciągamy z lodówki dobrze schłodzone opakowanie śmietanki 36% i ubijamy na sztywno.
Do dokładnie ubitej śmietanki 36% dodajemy powoli jogurty i przygotowaną wcześniej żelatynę. Łączymy wszytko dokładnie, ale delikatnie drewnianą łyżką (nie mikserem!).
Masę wylewamy delikatnie i powoli na przygotowany wcześniej spód z biszkoptów. Tak przygotowany sernik wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie sprawdzamy czy nasz sernik odpowiednio stężał.Jeśli tak na wierzch układamy dowolnie wybrane owoce (u mnie są to mrożone jagody).
Przygotowujemy cytrynową galaretkę. Rozpuszczamy 2 galaretki w 950 ml wody. Ilość wody została zmniejszona do sugerowanej przez producenta, aby galaretka była gęstsza i szybciej stężała.
Wystudzoną galaretkę (lekko już tężejącą) wylewamy ostrożnie na nasz sernik. Znów wkładamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje ciasto można podawać.
Smacznego
czwartek, 17 września 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/09/Smietankowy-sernik-na-zimno-z-galaretka-i-owocami.html