Wykonanie
Składnikijagodowa masa serowa500 g
sera twarogowego, mielonego trzykrotnie, z wiaderka400 g
śmietany 36%200 g
cukruziarenka z 1
laski wanilii80 g
jagód6 łyżeczek
żelatyny w proszku70 ml gorącej
wodyspódok. 14 szt. podłużnych
biszkoptówgalaretka z
owocami150 g
jagód200 g
malin1 i 1/2 opakowania
galaretek malinowych, tj ok. 120 g450 ml
wodyWykonanie
jagody i
maliny umyć i całkowicie osuszyćzagotować 450 ml
wody i wsypać do niej minimum 1 i 1/2 opakowania
galaretki malinowej. Dokładnie rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia. Zostawić w temperaturze pokojowej, by
galaretka powoli stygła
żelatynę zalać gorąca
wodą (nie wrzącą) i dokładnie rozmieszać, a następnie zostawić do przestudzeniajeśli nie mamy mielonego
sera twarogowego (np. z wiaderka, co w tym przepisie polecam), to należy zmielić
ser, przynajmniej dwukrotniedno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapinając go obręczą, a na bok tortownicy dać pasek papieru do pieczenia – tak wyłożony papier nie będzie się zaginał i “odbijał” w
masie serowej. Można boki zwilżyć odrobiną
wody by pasek papieru się „przykleił” i nie przesuwał. Następnie dno tortownicy wyłożyć ściśle
biszkoptami. W razie potrzeby można je dociąć, by w miarę szczelnie wypełnić lukiwyskrobać ziarenka z
laski wanilii i najlepiej rozetrzeć palcami z odrobiną
cukru, by się rozdzieliły80 g
jagód zmiksować w malakserze na gładkie puréezimną
śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając
cukier oraz ziarenka
waniliido
śmietany wmieszać, na wolnych obrotach miksera,
ser. Następnie delikatnie wmieszać purée z
jagóddo
żelatyny dodać ze dwie łyżki masy serowej i dokładnie wymieszaćnastępnie, tak zahartowaną
żelatynę wmieszać bardzo dokładnie do masy serowejmasę
serową wylać do tortownicy, na ułożone
biszkoptytortownicę przykryć folią, tak by nie stykała się z masą i wstawić do lodówki na ok. godzinę, może mniej – do momentu gdy masa serowa zacznie tężećzależnie jak szybko tężeje
galaretka można ją trzymać w temperaturze pokojowej lub wstawić na krótko do lodówki – chodzi nam o to by w momencie gdy będziemy ją wylewać na
ser i
owoce,
galaretka była jak najbardziej gęsta ale wciąż płynna (by jeszcze nie robiły się „gluty”) na wstępnie stężałej
masie serowej rozłożyć równomiernie
maliny. Następnie w luki
mięzy malinami wysypać równomiernie
jagody.
Owoce zalać tężejącą
galaretkąsernik wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do stężeniagotowy sernik trzymać w lodówce