ßßß Cookit - przepis na Wegański sernik. Z tofu i kaszą jaglaną na migdałowym spodzie

Wegański sernik. Z tofu i kaszą jaglaną na migdałowym spodzie

nazwa

Wykonanie

Już od jakiegoś czasu planowałam wykonanie tofurnika - przeglądałam więc internet w poszukiwaniu przepisu i w efekcie powstała nasza wersja, z dodatkiem kaszy jaglanej i pomarańczy. Składników sporo, ale przy użyciu Vitamixa wszystko wykonuje się ekspresowo! Zarówno spód jak i ciasto przygotowałam w kielichu blendera. Myślę, że ciasto można równie dobrze zrobić używając blendera ręcznego czy malaksera, może jednak wówczas wyjść mniej kremowe i gładkie. W naszej wersji - tofurnik prawie wegański ;) bo użyliśmy masła sklarowanego w spodzie i polewie (można je zastąpić np. olejem kokosowym i wtedy ciasto będzie całkowicie wegańskie!). Na zdjęciu jeszcze nie zastygnięta czekolada - trochę się rozpłynęła ;) Bardzo smaczne ciasto, którego tradycyjnie jedzący nie podejrzewali o brak sera :P
Składniki na spód (tortownica o średnicy 22cm):
1 szkl płatków owsianych
1 szkl migdałów (użyłam ze skórką)
2 łyżki masła sklarowanego (lub oleju kokosowego)
1 łyżka cukru muscovado
szczypta soli morskiej lub himalajskiej
Składniki ciasta:
400g tofu naturalnego
1.5 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
1 puszka mleka kokosowego (400ml)
ziarenka z 1/2 laski wanilii
skórka otarta z 1 pomarańczy + miąższ
6-7 łyżek soku z cytryny
4 łyżki nierafinowanego cukru /syropu klonowego
3 łyżki skrobi kukurydzianej
szczypta soli (użyłam himalajskiej)
Składniki polewy:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki masła sklarowanego (lub oleju kokosowego)
2-3 łyżki mleka roślinnego (użyłam owsianego, można odłożyć kokosowe z ciasta)
Do kielicha blendera wsypałam migdały. Zmieliłam na niskich obrotach. Dodałam płatki owsiane, szybko zmieliłam po czym dodałam cukier i masło sklarowane. Wymieszałam na wolnych obrotach. Przełożyłam spód do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy. Wstawiłam do lodówki.
Wszystkie składniki ciasta umieściłam w kielichu blendera. Zmiksowałam na najwyższych obrotach na gładką masę. Przelałam na przygotowany wcześniej spód.
Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę do 120 stopni; piekłam ciasto jeszcze ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik, zostawiając ciasto w środku na ok. 30 minut. Wyjęłam i studziłam na kratce.
Składniki polewy włożyłam do małego garnka, rozpuściłam na wolnym ogniu bez przerwy mieszając. Polałam ostudzony sernik.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2015/11/weganski-sernik-z-tofu-i-kasza-jaglana.html