Wykonanie
Pizza jak z pizzerii? Nic trudnego. Wystarczy
mieć niezawodny przepis na ciasto, dodać ulubione składniki i gotowe. Skłamałabym, jeżeli napisałabym, że temperatura i blacha na której pieczecie pizzę nie ma znaczenia. Najlepszy oczywiście jest kamień do pizzy (ja używam go również do pieczenia
chleba i
bułek) i nagrzanie piekarnika do najwyższej temp. Ale i bez takich udogodnień pizza wyjdzie wyśmienita :-)Składniki:ciasto:3 i 3/4 szkl
mąki pszennej (u mnie
mąka szymanowska 480)1,5 szkl ciepłej
wody25 g świeżych
drożdży1/2 łyżeczki
cukru1 i 1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy z oliweksos pomidorowy:1 słoik
koncentratu pomidorowego1/2 szkl
wody1/2 łyżeczki
octu1/2 łyżeczki
cukru2 łyżki
oliwy z oliwekulubione
ziołasól i
pieprz do smakudowolne dodatki, a u mnie:
serpieczarkiostra papryczka marynowana
żurawinacebula1. Z
drożdży,
mąki,
cukru i
wody robimy zaczyn (powinien
mieć on konsystencję
śmietany, więc
wodę wlewamy stopniowo). Gdy wyrośnie, wlewamy go do pozostałej
mąki, dodajemy
oliwę,
sól i resztę
wody. Ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy (cały proces trwa ok 10 minut, ciasto powinno być gładkie, ale cały czas lekko luźne). W trakcie wyrabiania staramy się nie dosypywać
mąki. Ciasto dzielimy na dwie części i przykrywamy ścierką na 1 godzinę do wyrośnięcia.2. Do rondelka dajemy
koncentrat pomidorowy, zalewamy
wodą,
oliwą i
octem, wsypujemy
zioła,
sól,
pieprz,
cukier i gotujemy na bardzo małym ogniu aż do momentu zgęstnienia. Sos całkowicie studzimy.3. Gotowe
ciasta drożdżowe przerabiamy jeszcze raz (nie dosypujemy
mąki!), przekładamy na papier do pieczenia i rozciągamy dłońmi albo rozwałkowujemy w taki sposób, aby boki pizzy były grubsze. Ciasto przy rozciąganiu warto lekko polać
oliwą z oliwek (nie będzie się przyklejać, a po upieczeniu stworzy się świetna, chrupiąca skorupka). Ciasto powinno
mieć średnicę ok 35 - 40 cm.
4. Tak przygotowane
spody do pizzy smarujemy sosem i raczymy ulubionymi dodatkami. Pizzę pieczemy w najwyższej temp. piekarnika (u mnie 280*C przez 5 - 6 minut).SMACZNEGO :-)