Wykonanie
Wczoraj upiekłam bułeczki z
pieczarkami w środku. Są mięciutkie,, wilgotne, suuuper smaczne! Za każdym razem, gdy biorę kęs czuję delikatny aromat
estragonu i
pieczarek. Idealne
pieczywko na błyskawiczne śniadanie, a także do obiadu. My zjedliśmy z czerwonym barszczem, gdy bułeczki były jeszcze ciepłe. Na drugi
dzien są równie smaczne.Pracy z
drożdżami nie ma się co bać! Tłumaczę krok po kroku, to bardzo łatwe.
Potrzebujesz:Na ciasto:0,5 kg
mąki pszennej tortowej0,5 szklanki ciepłej
wody0,5 szklanki ciepłego
mleka25 g świeżych
drożdży1
jajkopłaską łyżeczkę
solipłaską łyżeczkę
cukru2 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowegoNa nadzienie:0,5 kg
pieczarek2
cebulesól,
pieprzoliwę z oliwek lub
olej rzepakowyDodatkowo:1
jajko1 łyżkę
mlekasuszony estragon lub inne ulubione
zioła do posypania (dla aromatu)Przygotowanie:Zaczynamy od zrobienia zaczynu:do miseczki (nie plastykowej!) wkruszamy
drożdże. Zasypujemy płaską łyżeczką
cukru.Teraz wlewamy pół szklanki ciepłej
wody.
Woda ma być ciepła, ale nie gorąca! Najlepiej sprawdzić dłonią - wsadzając rękę do
wody mamy czuć lekkie ciepło. Jeśli nas parzy to jest za gorąca.Mieszamy. Dodajemy płaską łyżkę
mąki i znów mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie powinniśmy
mieć mocno spieniony zaczyn
drożdżowy. Jeżeli zawartość miseczki wygląda tak, jak przed przykryciem to znaczy, że
woda była za gorąca i
drożdże zginęły. Taki roztwór do niczego się nie nadaje.Przygotowanie ciasta:Do dużej miski przesiewamy
mąkę.wlewamy zaczyn i mieszamy łyżkąDodajemy ciepłe
mleko (tak samo ciepłe jak
woda do zaczynu) i mieszamydodajemy
jajko, mieszamy. Dodajemy płaską łyżeczkę
soliZaczynamy zagniatać ciasto. Ma być miękkie, sprężyste i tylko lekko klejące. Powinno odchodzić od rąk. W miarę zagniatania możemy powoli dodawać po odrobinie
mąki.Gdy ciasto już się nie klei dodajemy
oliwę. Krótko zagniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.Przygotowanie farszu:
Cebulę kroimy w kostkę.
Pieczarki obieramy (nie myjemy!) i kroimy w półplastryNa patelni rozgrzewamy
oliwę. Wrzucamy
cebulę i szklimy. Zwiększamy ogien na maksymalny i dodajemy POŁOWĘ
pieczarek. (jeśli damy wszystkie to puszczą
wodę i będą się gotować a nie smażyć)Smażymy do zrumienienia na maksymalnym ogniu co jakiś czas mieszając.Przekładamy
pieczarki z
cebulką do miseczki, na patelni rozgrzewamy drugą porcję
oliwy. Wrzucamy resztę
pieczarek i znów smażymy na złoto na mocnym ogniu.Łączymy obie porcje
pieczarek i doprawiamy do smaku.Przygotowanie bułeczek:Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.Blachę wykładamy papierem do pieczeniaCiasto dzielimy na 9 równych części.Z każdej części formujemy kulkę. Rozpłaszczamy w dłoniach na kształt koła. Kładziemy na blacie (może być odrobinę wysypany
mąką). I rozpłaszczamy delikatnie dłonmi na niewielkie koło.Na środek każdego placka kładziemy czubatą łyżeczkę farszu. Powinno starczyć idealnie na wszystkie.Brzegi placków naciągamy do środka formując coś na kształt sakiewki. Uważając, by nie wypadł farsz zlepiamy brzegi starając się zatuszować miejsce łączenia (ciasto jest bardzo elastyczne i łatwo się z niego lepi). Bułeczki układamy łączeniem do dołu na papierze do pieczenia.Przykrywamy ściereczką na 25 minut żeby bułeczki podrosły
Jajko roztrzepujemy z
mlekiem i smarujemy każdą
bułkę pędzelkiem. Posypujemy odrobiną
estragonu lub innego
zioła.Pieczemy 25 minut