Wykonanie
Zupełnie inna, bardziej jesienna wersja Pani Walewskiej bardzo nam zasmakowała. Idealnie kruche ciasto, chrupiące
orzechy, kwaskowatość powideł i lekki krem to zdecydowanie idealnie połączenie. Ciasto wymaga poświęcenia mu czasu i pracy, ale uwierzcie mi, że warto.Składniki:kruche ciasto:4 szkl
mąki pszennej3/4 szkl
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaopakowanie
cukru waniliowego6
żółtek350 zimnego
masławarstwa orzechowa:5 dag
ziaren słonecznika5 dag posiekanych
migdałów5 dag posiekanych
orzechów włoskich5 dag posiekanych
orzechów nerkowca1 słoik
powideł śliwkowychbeza:6
białek1 szkl
cukrukrem budyniowy:500 ml pełnego
mleka2
żółtka2 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
cukruopakowanie
cukru waniliowego150 g
masła 82% w temp. pokojowej100 ml orzechówki
polewa czekoladowa:200 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
serka homogenizowanego3 łyżki
śmietanki 30%chrupiąca posypka:1 szkl łuskanego
słonecznika1/3 szkl
brązowego cukru1.
Mąkę przesiewamy razem z
proszkiem do pieczenia. Zimne
masło siekamy, dodajemy
mąkę,
cukry i
żółtka. Całość wyrabiamy dłońmi albo za pomocą miksera z odpowiednią końcówką. Gotowe ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na 1,5 godziny.2. Gdy ciasto będzie dobrze schłodzone, dzielimy je na dwie części.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po 1 łyżce
cukru cały czas miksując. Piana musi być sztywna i lśniąca. Blachy o wymiarach 38 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ich dna
ciastem. Lekko nakłuwamy widelcem, smarujemy powidłami śliwkowymi (pół słoika na blachę), wykładamy
bezy i posypujemy wymieszanymi
orzechami. Placki pieczemy w 180*C ok 45 minut. Ciasto należy dać na 2 poziom w piekarniku, inaczej warstwa orzechowa może się przypalić. Blaty dokładnie studzimy.3. Krem budyniowy: 1 szkl
mleka mieszamy z
mąkami i
żółtkami. Pozostałe
mleko gotujemy razem z
cukrami. Gdy
mleko zacznie buzować, wlewamy mieszankę budyniową i trzymamy na ogniu do momentu zgęstnienia.
Budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do CAŁKOWITEGO wystudzenia.4.
Masło temp. pokojowej ubijamy na puch, a następnie cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce budyniu. Na końcu wlewamy
wódkę i chwilę miksujemy.5. Na 1 blat wylewamy masę budyniową i przykrywamy ją drugim blatem
orzechami do dołu.6. Składniki na polewę łączymy ze sobą i podgrzewamy do momentu powstania jednolitej, gładkiej konsystencji. Na patelnię wysypujemy
cukier trzcinowy. Gdy się roztopi, dodajemy
słonecznik i szybko mieszamy. Posypkę studzimy.7. Na ciasto wylewamy polewę i posypujemy ją chrupiącą posypką. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.SMACZNEGO :-)