ßßß Cookit - przepis na Pizza dwa w jednym

Pizza dwa w jednym

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj polecam pizzę zrobioną domowym sposobem w dwóch smakach. Każdy z domowników ma swoje preferencje smakowe i dlatego pizza podzielona na dwie części. Możemy wybierać.
Dodatkowym atutem tej pizzy jest mąka, którą poleciła mi moja koleżanka. Może robię teraz reklamę, ale Mąka do pizzy włoskiej z firmy Smaki świata jest doskonała. Polecam , bo dobre.
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki
1 1/2 szklanki wody gazowanej
40 g drożdży
pół łyżeczki soli
szczypta cukru
3 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania blachy
Dodatki:
kilka plastrów dobrej szynki
15 dag. kiełbasy żywieckiej
1/2 puszki kukurydzy
1 cebula
20 dag. pieczarek
20 dag sera mozzarella
masło klarowane do smażenia pieczarek
odrobina oregano
Sos na spód pizzy:
sos paprykowy-odsyłam do przepisu Pasta paprykowa
można również inny dowolny sos
WYKONANIE
Drożdże do zrobienia ciasta powinny być ciepłe, więc wcześniej wyjmujemy z lodówki.
Do szklanki lub większego kubka wsypujemy 2 łyżki mąki, rozkruszamy drożdże, dodajemy odrobinę soli i szczyptę cukru .
Podlewamy letnią wodą i mieszamy.
Powinna powstać konsystencja słodkiej śmietanki.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Jeśli drożdże nie urosną, są niedobre i musimy , niestety, kupić inne.
Do miski wsypujemy mąkę, posypujemy resztą soli,robimy dołek i wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
Wyrabiamy ciasto, podlewając stopniowo wodą.
Dodajemy również 1 łyżkę oliwy.
Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odstawało od ręki.
Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto, powinno być elastyczne.
W tym czasie przygotowujemy składniki do pizzy.
Pieczarki obieramy kroimy na duże kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę, obsmażamy na maśle, dodajemy pieczarki.
Chwilę podsmażamy, aż wyparuje woda.
Pieczarki gotowe czekają na swój czas.
Ciasto wykładamy na wysmarowaną oliwą, dużą blaszkę z piekarnika.
Rozciągamy ciasto na boki wylepiamy brzegi blaszki.
Spód ciast smarujemy sosem, u mnie ten paprykowy, doskonale się sprawdził.
Na jednej części pizzy układamy szynkę, na drugiej kiełbasę żywiecką. Posypujemy oregano i kukurydzą.
Na całej pizzy rozkładamy pieczarki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Wstawiamy pizzę. Pieczemy 15 min.
Następnie posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze 10 min.
Dlaczego ser później? Ponieważ nie spiecze się i jest doskonały, mięciutki.
Gotową pizzę podajemy z dowolnym, ulubionym sosem lub ketchupem. U mnie Domowy ketchup
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2015/10/pizza-dwa-w-jednym.html