Wykonanie
Dzisiaj polecam pizzę zrobioną domowym sposobem w dwóch smakach. Każdy z domowników ma swoje preferencje smakowe i dlatego pizza podzielona na dwie części. Możemy wybierać.Dodatkowym atutem tej pizzy jest
mąka, którą poleciła mi moja koleżanka. Może robię teraz reklamę, ale
Mąka do pizzy włoskiej z firmy Smaki świata jest doskonała. Polecam , bo dobre.




SKŁADNIKI:3 szklanki
mąki1 1/2 szklanki
wody gazowanej40 g
drożdżypół łyżeczki
soliszczypta
cukru3 łyżki
oliwy z oliwek do posmarowania blachyDodatki:kilka plastrów dobrej
szynki15 dag.
kiełbasy żywieckiej1/2 puszki
kukurydzy1
cebula20 dag.
pieczarek20 dag
sera mozzarellamasło klarowane do smażenia
pieczarekodrobina
oreganoSos na spód pizzy:sos
paprykowy-odsyłam do przepisu Pasta paprykowamożna również inny dowolny sosWYKONANIE
Drożdże do zrobienia ciasta powinny być ciepłe, więc wcześniej wyjmujemy z lodówki.Do szklanki lub większego kubka wsypujemy 2 łyżki
mąki, rozkruszamy
drożdże, dodajemy odrobinę
soli i szczyptę
cukru .Podlewamy letnią
wodą i mieszamy.Powinna powstać konsystencja słodkiej
śmietanki.Odstawiamy do wyrośnięcia.Jeśli
drożdże nie urosną, są niedobre i musimy , niestety, kupić inne.Do miski wsypujemy
mąkę, posypujemy resztą
soli,robimy dołek i wlewamy wyrośnięty rozczyn
drożdżowy.Wyrabiamy ciasto, podlewając stopniowo
wodą.Dodajemy również 1 łyżkę
oliwy.Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odstawało od ręki.



Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto, powinno być elastyczne.

W tym czasie przygotowujemy składniki do pizzy.
Pieczarki obieramy kroimy na duże kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę, obsmażamy na
maśle, dodajemy
pieczarki.Chwilę podsmażamy, aż wyparuje
woda.
Pieczarki gotowe czekają na swój czas.Ciasto wykładamy na wysmarowaną
oliwą, dużą blaszkę z piekarnika.Rozciągamy ciasto na boki wylepiamy brzegi blaszki.

Spód ciast smarujemy sosem, u mnie ten
paprykowy, doskonale się sprawdził.

Na jednej części pizzy układamy
szynkę, na drugiej
kiełbasę żywiecką. Posypujemy
oregano i
kukurydzą.


Na całej pizzy rozkładamy
pieczarki.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Wstawiamy pizzę. Pieczemy 15 min.Następnie posypujemy
startym serem i pieczemy jeszcze 10 min.Dlaczego
ser później? Ponieważ nie spiecze się i jest doskonały, mięciutki.


Gotową pizzę podajemy z dowolnym, ulubionym sosem lub
ketchupem. U mnie Domowy
ketchupSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.