Wykonanie
Filet z indyka przygotowany niewłaściwie często jest suchy i nie do końca delektujemy się jego smakiem. Danie, które polecam jest idealnym przepisem na delikatne kruche
mięso indycze. Zapraszam na bloga.



SKŁADNIKI:1
filet z indyka2
marchewki1/2
pora1/4
selera (korzeń)1
czerwona papryka2 łyżki
sosu sojowegozioła typu
rozmaryn ,
tymianek ,
majeraneksłodka proszkowana
paprykaolej do smażenia2 szklanki
wodyWYKONANIE
Filet z indyka płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry, wrzucamy do miski. Zalewamy
sosem sojowym , posypujemy
ziołami,
papryką. Zostawiamy na 2-3 godziny. Po określonym czasie obsmażamy plastry
indyka i wrzucamy do naczynia, w którym będziemy "dusić"
mięso. Podlewamy 1 szklanką
wody. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu ok 30 min.

Obieramy
marchewkę,
seler i kroimy w kostkę.
Pora kroimy w talarki.
Paprykę kroimy w kostkę lub paski. Warzywa wrzucamy do naczynia i podlewamy szklanką
wody. nakrywamy i również "dusimy". Czas przygotowania warzyw ok 20 min.

Warzywa wrzucamy na wierzch
mięsa i jeszcze podgrzewamy na małym ogniu ok 15 min. Danie gotowe. Możemy podawać z
ziemniakami,
kaszą. Zapraszam na inne przepisy z
indyka:Pierś z
indyka duszona w
piwieFilet z indyka w
sosie grzybowymFaszerowany
filet z indykaPierś z
indyka z
suszonymi grzybamiSałatka z
indyka

SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.