ßßß Cookit - przepis na Filet z indyka w warzywach

Filet z indyka w warzywach

nazwa

Wykonanie

Filet z indyka przygotowany niewłaściwie często jest suchy i nie do końca delektujemy się jego smakiem. Danie, które polecam jest idealnym przepisem na delikatne kruche mięso indycze. Zapraszam na bloga.
SKŁADNIKI:
1 filet z indyka
2 marchewki
1/2 pora
1/4 selera (korzeń)
1 czerwona papryka
2 łyżki sosu sojowego
zioła typu rozmaryn , tymianek , majeranek
słodka proszkowana papryka
olej do smażenia
2 szklanki wody
WYKONANIE
Filet z indyka płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry, wrzucamy do miski. Zalewamy sosem sojowym , posypujemy ziołami, papryką. Zostawiamy na 2-3 godziny. Po określonym czasie obsmażamy plastry indyka i wrzucamy do naczynia, w którym będziemy "dusić" mięso. Podlewamy 1 szklanką wody. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu ok 30 min.
Obieramy marchewkę, seler i kroimy w kostkę. Pora kroimy w talarki. Paprykę kroimy w kostkę lub paski. Warzywa wrzucamy do naczynia i podlewamy szklanką wody. nakrywamy i również "dusimy". Czas przygotowania warzyw ok 20 min.
Warzywa wrzucamy na wierzch mięsa i jeszcze podgrzewamy na małym ogniu ok 15 min. Danie gotowe. Możemy podawać z ziemniakami, kaszą. Zapraszam na inne przepisy z indyka:
Pierś z indyka duszona w piwie
Filet z indyka w sosie grzybowym
Faszerowany filet z indyka
Pierś z indyka z suszonymi grzybami
Sałatka z indyka
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2015/05/filet-z-indyka-w-warzywach.html