Wykonanie
Uwielbiam
golonkę w
piwie. Jest to jednak danie bardzo kaloryczne i nie robię go zbyt często. Czasem, żeby przywołać podobne smaki, robię w
piwie udziec indyczy. Tym razem zabrakło go w moim sklepie, ale były ładne pałki, czyli górne części
skrzydeł indyka, które miały solidną ilość
mięsa przyczepionego do kości i postanowiłam udusić je w
piwie, dodając mnóstwo przypraw, tak, jak przy
golonce.INDYCZE PAŁKI W
PIWIEkilka pałek z
indykasół,
pieprz,
majeranektymianek,
rozmaryn,
paprykagałka muszkatołowakolendra, gałązka
pietruszkiszklanka
piwaolej do smażeniaszklanka rosołutrochę
mąkiMięso nacieramy
solą i obficie
przyprawami, bez
gałki muszkatołowej, którą dodamy na końcu.Smażymy na rozgrzanym
oleju z każdej strony na rumiano, a nawet brązowo. Podlewamy
piwem, żeby smak „odkleił się ” z patelni, mieszamy. Dodajemy trochę nasion
kolendry i gałązkę
pietruszki. Dusimy na średnim ogniu, podlewając na zmianę rosołem i
piwem. Na końcu zagęszczamy sos niewielką ilością
mąki rozbełtanej z
wodą i dodajemy szczyptę
gałki muszkatołowej.
Indyk to wprawdzie nie
golonka, ale przyrządzony w ten sposób jest pyszny.Podajemy z
ziemniakami i surówką. Smacznego!