ßßß Cookit - przepis na Rolada z boczku

Rolada z boczku

nazwa

Wykonanie

Boczek soczysty, pachnący przyprawami, świetnie smakuje do chlebka. Polecam:)
1,5 kg boczku bez skóry
5 ząbków czosnku
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
pieprz mielony
4 łyżki oleju
sznurek do związania boczku
Boczek rozbić tłuczkiem na cienki płat.
Wyciśnięte ząbki czosnku, kolendrę, sól, paprykę i troszkę oleju - to wszystko utrzeć w moździerzu.
Boczek natrzeć utartymi ziołami, posypać pieprzem, majerankiem i rozmarynem.
Płat boczku zrolować i ciasno obwiązać sznurkiem.
Mięso przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.
Na rozgrzanym oleju opiec boczek z każdej strony. Przełożyć do blaszki, przykryć folią aluminiową. Piec w 180 st. 1,5 godziny. Przed końcem pieczenia (około 15 minut) zdjąć folię.
Po upieczeniu mięso wystudzić, zdjąć sznurek i pokroić.
Źródło:http://kuchniaaniz.blogspot.com/2014/05/rolada-z-boczku.html