Wykonanie
Wczoraj prezentowałam róże z
salami, dzisiaj na słodko. Różyczki z
ciasta francuskiego z
jabłkiem i
cynamonem. Wykonanie również dość proste. Polecam wszystkim miłośnikom
ciasta francuskiego i nie tylko.
SKŁADNIKI1 płat
ciasta francuskiego3-4
jabłka z czerwoną skórką2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
cynamonusok z połowy
cytryny1/2 szklanki
wodyjedno
jajkoforemki na muffinyWYKONANIEDo garnka wlewamy
wodę dodajemy 1 łyżkę
cukier i wyciskamy
cytrynę. Doprowadzamy do wrzenia.
Jabłka kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plastry.
Do wrzątku dodać
jabłka i gotować 2 minuty. Powinny lekko zmięknąć. Odcedzamy i studzimy.
Cukier wymieszać z
cynamonem.Płat ciasta wyjąc z foli . I pokroić na 2 cm. płaty.
Rozwinąć każdy kawałek, posmarować rozmąconym
jajkiem posypać
cynamonem z
cukrem. Podzielić jeszcze na pół.
Na płat układać
jabłka, by półokrągła część wystawała poza ciasto. Zwijać w rulonik bardzo lekko , nie ściskać..Układać w foremkach na muffinki. Piec 20 min. W temperaturze 200-220 stopni.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.