Wykonanie
Strudel z
jabłkami jest bardzo znany w Austrii a swoją popularność zdobył za panowania Habsburgów. Wygląda na bardzo skomplikowany wypiek tymczasem sprawa jest naprawdę prosta. A będzie jeszcze prostsza jeśli użyjemy gotowego ciasta. Ja miałam w lodówce arkusz francuskiego więc go wykorzystałam. Dałam za dużo
jabłek dlatego
ciastao mi pękło ale smakowało wyśmienicie. Zniknęło w całości zanim zdążyło wystygnąć.
Składniki:1 arkusz
ciasta francuskiego100 g
suszonej żurawiny1 łyżka
cynamonu3-4
jabłkasok z jednej
cytrynycukier puderJabłka obrać, usunać gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Posypać je
cukrem pudrem i
cynamonem oraz skropić
sokiem z cytryny i wymieszać z
żurawiną.Arkusz ciasta rozłożyć. Ułożyć na nim
jabłka. Zwijać strudel od dłuższej strony, dokładnie dociskając. Przełożyć strudel na formę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25 min. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)