ßßß Cookit - przepis na Strudel z jabłkami i żurawiną

Strudel z jabłkami i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Strudel z jabłkami jest bardzo znany w Austrii a swoją popularność zdobył za panowania Habsburgów. Wygląda na bardzo skomplikowany wypiek tymczasem sprawa jest naprawdę prosta. A będzie jeszcze prostsza jeśli użyjemy gotowego ciasta. Ja miałam w lodówce arkusz francuskiego więc go wykorzystałam. Dałam za dużo jabłek dlatego ciastao mi pękło ale smakowało wyśmienicie. Zniknęło w całości zanim zdążyło wystygnąć.
Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
100 g suszonej żurawiny
1 łyżka cynamonu
3-4 jabłka
sok z jednej cytryny
cukier puder
Jabłka obrać, usunać gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Posypać je cukrem pudrem i cynamonem oraz skropić sokiem z cytryny i wymieszać z żurawiną.
Arkusz ciasta rozłożyć. Ułożyć na nim jabłka. Zwijać strudel od dłuższej strony, dokładnie dociskając. Przełożyć strudel na formę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/12/Strudel-z-jablkami-i-zurawina.html