Wykonanie
Kolejna potrawa do zakładki "kuchnia z kresów", to jedna z nielicznych zup, które uwielbiam. Smakuje wybornie, jest sycąca, lekko słodkawa, z nutką
grzybową i smakiem pysznej
śmietany. Kto jeszcze nie próbował powinien natychmiast naprawić ten błąd, choć myślę, że niewiele jest takich osób. Zatem zapraszam do mojej kuchni....
Składniki na garnek3 litrowy :1 duży korpus z
kurczakapodłużne
buraki słoik 0,7 l wraz z zalewą... ( przepis na blogu )40 dkg
fasoli jasiek2 średnie
ziemniaki1/4 średniego
selera1 duża
marchewka1 średnia
cebula1/4 małej główki
białej kapusty ( około 25 dkg)kila
suszonych prawdziwków150 g słodkiej dobrej
śmietany ( u mnie Łowicz )1 czubata łyżka pokrojonego
koperku1 łyżka suszonego
majeranku2-3 ząbki
czosnkusól i
pieprz do smaku2 łyżeczki
cukruPRZYGOTOWANIE :Korpus z
kurczaka umyć, włożyć do garnka i zalać zimną
wodą. Dorzucić
fasolę,
suszone prawdziwki oraz pokrojone w drobną kosteczkę
marchewkę,
seler i
cebulę, odrobinę
vegety i
pieprzu.Gotować aż
fasola będzie prawie miękka. Dodać pokrojone również w drobną kostkę
ziemniaki oraz starte na tarce o grubych oczkach
buraczki. Gotować do miękkości.
Na końcu dolać sok z
buraczków, wyciśnięty przez praskę
czosnek i drobno pokrojony
koperek. Doprawić
cukrem ewentualnie
solą i
pieprzem. Wlać
śmietanę. wymieszać i podawać.
Smacznego !