ßßß Cookit - przepis na kaczka nadziewana jabłkami – marynowana

kaczka nadziewana jabłkami – marynowana

nazwa

Wykonanie

Home
DANIA MIĘSNE
kaczka nadziewana jabłkami – marynowana
Polecam kaczkę marynowaną z jabłkami..
Produkty:
1 kaczka 1.5-2 kg
1 opakowanie majeranku
6 łyżek oleju
3 łyzki soku z cytryny
1,5 łyzki miodu
1,5 łyżki soli pieprz
2-3 jabłka
Wykonanie:
Kaczkę po umyciu i oczyszczeniu z pipci .nacieramy, marynatę wykonaną z oleju,soku z cytryny miodu ,soli i pieprzu.mocno posypujemy majerankiem łacznie ze środkiem ,zawijamy w folie aluminiową i odstawiamy do lodówki na minimum 12 h..
Wyciągamy z lodówki kaczkę 1 h przed pieczeniem..jabłka kroimy.mieszamy obficie z majerankiem..wkładamy do środka kaczki ,zszywamy lub spinamy wykałaczkami..
Wkładamy do piekarnika w naczyniu żaro, piersią kaczki do góry..do nagrzanego piekarnika do 200 stopni ale bez termoobiegu/ja właczyłam termoobieg i za bardzo mi sie spiekła
/..
Jak skórka się zrumieni,przewracamy na drugą stronę do zarumienienia..
Zmiejszamy temperaturę do 180 stopni pieczemy około 2 -2 h..od czasu do czasu podlawając wytworzonym tłuszczem..
Podajemy z kluchami na łachu i modrą kapustą..
Przepraszam za zdjęcie skóra mi sie nieco za bardzo spiekła ,ale domownicy stwierdzili ,że i tak była bardzo smaczna ..
Powiązany przepis:
grzyby leśne w śmietanie
lasagne z mięsa mielonego i pieczarkami
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/kaczka-nadziewana-jablkami-marynowana