Wykonanie
HomeDANIA
MIĘSNEkaczka nadziewana
jabłkami – marynowana
Polecam
kaczkę marynowaną z
jabłkami..Produkty:1
kaczka 1.5-2 kg1 opakowanie
majeranku6 łyżek
oleju3 łyzki
soku z cytryny1,5 łyzki
miodu1,5 łyżki
soli pieprz2-3
jabłkaWykonanie:
Kaczkę po umyciu i oczyszczeniu z pipci .nacieramy, marynatę wykonaną z
oleju,
soku z cytryny miodu ,
soli i
pieprzu.mocno posypujemy
majerankiem łacznie ze środkiem ,zawijamy w folie aluminiową i odstawiamy do lodówki na minimum 12 h..Wyciągamy z lodówki
kaczkę 1 h przed pieczeniem..
jabłka kroimy.mieszamy obficie z
majerankiem..wkładamy do środka
kaczki ,zszywamy lub spinamy wykałaczkami..Wkładamy do piekarnika w naczyniu żaro, piersią
kaczki do góry..do nagrzanego piekarnika do 200 stopni ale bez termoobiegu/ja właczyłam termoobieg i za bardzo mi sie spiekła/..Jak skórka się zrumieni,przewracamy na drugą stronę do zarumienienia..Zmiejszamy temperaturę do 180 stopni pieczemy około 2 -2 h..od czasu do czasu podlawając wytworzonym tłuszczem..Podajemy z kluchami na łachu i modrą
kapustą..Przepraszam za zdjęcie skóra mi sie nieco za bardzo spiekła ,ale domownicy stwierdzili ,że i tak była bardzo smaczna ..Powiązany przepis:
grzyby leśne w
śmietanielasagne z
mięsa mielonego i
pieczarkamiWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy