Wykonanie
HomeDANIA
MIĘSNEbigos tradycyjny
Polecam bigos tradycyjny..Choć tradycyjny to pojęcie względne ..Każdy z domu wynosi nieco inne tradycje..więc tradycyjny w moim domuSkładniki:2 kg
kapusty kiszonej70 dkg
łopatki i karczku1/2 kg
żeberek wędzonych lub kości500 dkg
kiełbasy podwawelskiej0,5 l
soku pomidorowego30 dag
pieczarek1
cebulędużą garść
suszonych grzybówliść laurowy,
ziele angielskie,
jałowiec,
kminekpieprz,
sól,
majeranek,
papryka ostra3 łyżki
smalcu lub
masłaJak zrobić tradycyjny, polski bigos:
Kapustę kroimy drobno, zalewamy
wodą i zagotowujemy jeśli jest mocno kwaśna odcedzamy.Jeśli nie dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie ,
jałowiec,
kminek i kości lub
żeberka gotujemy do miekkości. Mięso/łopatkę/ nacieramy
solą i
pieprzem i smażymy obsmażając mocno z każdej ze stron/tak jak na pieczeń/,podlewamy i dodajemy wcześniej namoczone
grzyby wraz z
wodę po gotowaniu uzupełniamy ewentualnie
wodą i gotować ok 30 minut.
Kapustę smakujemy jak jest mocno kwaśna odcedzamy dwukrotnie,,
mięsem przestudzamy i kroimy w kostkę wraz z
grzybami dodajemy do
kapusty .
Cebulę drobno kroimy i smażymy na wolnym ogniu do zeszklenia , dodajemy pokrojone
pieczarki oraz
kiełbasę przyprawiamy i chwilkę przesmażamy. Nadmiar
wody w
kapuście odlewamy. Pod koniec gotowania dodać
koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem dodajemy do
kapusty..,która cały czas pozostaje na małym ogniu.. wyciągamy kości obieramy z
miesa i wrzucamy do bigosu.Z wytworzonego tłuszczu po pieczeniu
mięsa wykonujemy sos i wlewamy do bigosu..dodajemy
sok pomidorowy ,wsypujemy
pieprz,
paprykę oraz
majeranek..Chwilkę razem gotujemy..Bigos musi być w miarę pikantny i kwaśny..Najlepszy jest po 2-3 dniach..Życzę smacznegoPowiązany przepis:kania smażonapierniczkiWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy