ßßß Cookit - przepis na bigos tradycyjny

bigos tradycyjny

nazwa

Wykonanie

Home
DANIA MIĘSNE
bigos tradycyjny
Polecam bigos tradycyjny..Choć tradycyjny to pojęcie względne ..Każdy z domu wynosi nieco inne tradycje..więc tradycyjny w moim domu
Składniki:
2 kg kapusty kiszonej
70 dkg łopatki i karczku
1/2 kg żeberek wędzonych lub kości
500 dkg kiełbasy podwawelskiej
0,5 l soku pomidorowego
30 dag pieczarek
1 cebulę
dużą garść suszonych grzybów
liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, kminek
pieprz, sól, majeranek, papryka ostra
3 łyżki smalcu lub masła
Jak zrobić tradycyjny, polski bigos:
Kapustę kroimy drobno, zalewamy wodą i zagotowujemy jeśli jest mocno kwaśna odcedzamy.Jeśli nie dodajemy liście laurowe,ziele angielskie , jałowiec,kminek i kości lub żeberka gotujemy do miekkości. Mięso/łopatkę/ nacieramy solą i pieprzem i smażymy obsmażając mocno z każdej ze stron/tak jak na pieczeń/,podlewamy i dodajemy wcześniej namoczone grzyby wraz z wodę po gotowaniu uzupełniamy ewentualnie wodą i gotować ok 30 minut.
Kapustę smakujemy jak jest mocno kwaśna odcedzamy dwukrotnie,, mięsem przestudzamy i kroimy w kostkę wraz z grzybami dodajemy do kapusty . Cebulę drobno kroimy i smażymy na wolnym ogniu do zeszklenia , dodajemy pokrojone pieczarki oraz kiełbasę przyprawiamy i chwilkę przesmażamy. Nadmiar wody w kapuście odlewamy. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem dodajemy do kapusty..,która cały czas pozostaje na małym ogniu.. wyciągamy kości obieramy z miesa i wrzucamy do bigosu.Z wytworzonego tłuszczu po pieczeniu mięsa wykonujemy sos i wlewamy do bigosu..dodajemy sok pomidorowy ,wsypujemy pieprz,paprykę oraz majeranek..Chwilkę razem gotujemy..Bigos musi być w miarę pikantny i kwaśny..Najlepszy jest po 2-3 dniach..
Życzę smacznego
Powiązany przepis:
kania smażona
pierniczki
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/bigos-tradycyjny